Városi komposztálót építhet Oroszlány

Az oroszlányi önkormányzat évente 4000 tonna zöldhulladék komposztálására alkalmas létesítmény építésére nyert el 240 millió forintos vissza nem térítendő európai uniós támogatást – közölte a polgármester az MTI-vel.

Lazók Zoltán (OLPK) tájékoztatása szerint a beruházással a térségben képződő összes zöldhulladékot újrahasznosíthatják. A kész komposzt termékként is értékesíthető, illetve a városi parkokban használható fel talajjavításra. Az új létesítményt a jelenlegi hulladékkezelő mellett, egyhektáros területen valósítják meg. A telephelyen nyílttéri prizmás komposztálást végeznek, a csapadék- és hőmérsékleti viszonyoktól függően a depózott anyagot néhány naponta átkeverik. A beruházással csökkenthető a hagyományos hulladéklerakóra kerülő szemét mennyisége. Később más, biológiailag lebomló anyagok, például konyhai hulladék kezelésére is lehetőség nyílik – ismertette a polgármester. A beruházás teljes nettó költsége 300 millió forint, melyből 240 millió forintot uniós támogatás, további 60 millió forintot az állami költségvetés biztosít. A projektet egy konzorcium valósítja meg, amelynek tagja az önkormányzat és az NFP Nemzeti Fejlesztési Programiroda Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság mint konzorciumvezető. A 2022 első negyedévében elkészülő beruházást a tervek szerint az Oroszlányi Környezetgazdálkodási Nonprofit Zrt. üzemelteti majd, mely 30 településen végez hulladékszállítást Oroszlány, Tata és a Bakony térségében. A szolgáltatást 85 ezer ember veszi igénybe. A többségében önkormányzati tulajdonú társaság közel 90 embert foglalkoztat, éves bevétele meghaladja az egymilliárd forintot.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.