Van jobb és olcsóbb a lapátos szélkeréknél

A hagyományos szélturbinák zajosak és nagy alapterületet igényelnek, nem csoda, hogy a tervezők folyamatosan új megoldásokkal kísérleteznek, amelyek kiküszöbölik a lapátos tornyok hiányosságait.

Helyben termelni az áramot – jelenleg ez a vezérelv az új típusú erőműveknél, mert a gazdaságos működéshez ki kell küszöbölni az energia szállítása miatt keletkező költségeket és veszteséget is.

A világ legcsendesebb turbinája

Már írtunk az épületek tetejére szerelhető függőleges tengelyű generátorokról, de a kisebb méretű, városi környezetbe telepíthető szélturbinák terén folyamatos a fejlesztés. A szélenergia kinyerésében sokan látnak nagy lehetőséget, már csak azért is, mert a légáramlással világszerte több mint huszonkétszer több tiszta energiát termelhetünk, mint korábban feltételezték.

Az EcoWhisper (Ökosuttogás) nevű szélgenerátor tökéletesen zajmentes, ezért városi környezetben is telepíthető ausztrál fejlesztői szerint. A fenti videó a nagyobbik, 21 méteres és 20 kilowattos változat működését szemlélteti, és valóban, a felvételen csak a szél susogása hallható.

A harminc pengeszerű lapátból álló kúpszerkezet harminc százalékkal hatékonyabb, mint a háromszárnyú rotoros hagyományos generátor. A berendezés 5 kilowattos, a lakossági igényeknek megfelelő méretű változata 19,6 méter magas, annyi a teljesítménye, mint ötven négyzetméter napelemnek. A fejlesztés 2012-ben elnyerte az egyik neves ausztrál fenntarthatósági díjat.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Jó hír annak, aki napelemes állami támogatásra pályázna idén

A kormány tervei szerint még az idén pályázatot hirdet azoknak, akik korábban háztartási méretű napelemes kiserőművet telepítettek és most szeretnének energiatárolót is feltenni.