Van, ami a klímaváltozásnál is jobban fenyegeti az állatokat

A klímaváltozásnál is erősebben fenyegeti az állatfajok sokszínűségét a mezőgazdaság és a természeti erőforrások túlhasználata – mutatta ki egy ausztrál tanulmány.

A Queenslandi Egyetem kutatói úgy vélik, ha csak a klímaváltozásra összpontosít a tudomány, akkor az élővilág védelmének prioritásait tévesen állíthatják fel. Az egyetem Sean Maxwell vezette kutatócsoportja azt a csaknem 8700 fajt vizsgálta meg, amely a Természetvédelmi világszövetség (IUCN) veszélyeztetett fajokat felsoroló vörös listáján szerepel. Megállapították, hogy a vizsgált fajok 72 százalékát a természeti erőforrások túlzott használata fenyegeti. A túlhasználat veszélyeztetheti magát az állatot vagy az élőhelyét. A tudósok szerint az erdőirtás több mint négyezer faj – köztük a borneói ökörszem-timália nevű trópusi madár, az indiai Nikobár-szigeteki cickány és a mianmari karcsúmajom – létét sodorja veszélybe. A mezőgazdaság a vörös listán szereplő fajok 62 százalékát veszélyezteti a tanulmány szerzői szerint. Egyedül a gabonatermesztés mintegy 2700 fajt fenyeget, köztük a tipton-kengurupatkányt és az afrikai vadkutyát, mert az erre a célra használt területek az ő élőhelyük rovására terjeszkednek.

A harmadik veszély: urbanizáció

A harmadik legnagyobb veszélyt az urbanizáció jelenti. Az adatok értékelése alapján 2700 faj létét az fenyegeti leginkább, hogy vadásszák, halásszák vagy befogják az egyedeiket, közülük a kutatók a szumátrai orrszarvút, a nyugati gorillát és a bengáli tobzoskát emelték ki. A vizsgált fajok létét általában több tényező is veszélyezteti. A fenyegetés okainak rangsorában a klímaváltozás egyelőre csak a hetedik helyen szerepel, az elemzésbe vont fajok 19 százalékát veszélyezteti.

Ajánlott tartalom

Stílus és funkció – Antikolt térkövek a kerttervezésben

A kertek tervezése során a növények telepítésén van a legfőbb hangsúly, de a térkövek jól átgondolt alkalmazása is számtalan lehetőséget nyújthat. Olyan lehetőségeket rejtenek, amelyekkel megújíthatjuk kerti élettereink megjelenését, és egységes stílusban, új funkciókkal bővíthetjük a környezetet.