Az ország magasabban fekvő helyein hóesés váltotta fel az esőt szombaton; a meteorológusok szerint a következő egy hétben, így karácsonykor is eshet hó vagy havas eső, de a fagypont feletti nappali hőmérséklet miatt nem várható tartós hóréteg kialakulása. Háromszáz méter felett már közel tíz centiméteres hótakaró borítja a Mecsek hegyeit és útjait - jelenti az MTI.

Van, ahol már 10 centiméteres a hó

Az ország magasabban fekvő helyein hóesés váltotta fel az esőt szombaton; a meteorológusok szerint a következő egy hétben, így karácsonykor is eshet hó vagy havas eső, de a fagypont feletti nappali hőmérséklet miatt nem várható tartós hóréteg kialakulása. Háromszáz méter felett már közel tíz centiméteres hótakaró borítja a Mecsek hegyeit és útjait – jelenti az MTI.

A Misina-tetőn a bama.hu információ szerint 5-10 centiméteres a réteg. A helyszínen járt munkatársunk szerint a belvárostól felfelé haladva még eső formájában érkezik a csapadék egészen az emlékműig, az Állatkertnél viszont már havazik. A Misina-tetőn erős a szél, ami összehordhatja a havat helyenként, de az út járható. A hótakaró meg is maradhat, hiszen Pécs környékén jelenleg 1-3 fok közti hőmérsékletet mérnek.
Az Országos Meteorológiai Szolgálat tájékoztatása szerint egy hidegfront vonult át szombaton az ország felett. Eleinte még eső esett, amit a hideg levegő beáramlásával a magasabb helyeken fokozatosan havas eső, majd havazás váltott fel. Üveges Zoltán meteorológus az MTI-nek elmondta: legfeljebb a hegyekben várható tartósabban megmaradó hó a következő szűk egy hétben, síkvidéken továbbra is inkább esőre kell számítani.

A délutáni órákban általában fagypont fölött alakul majd a hőmérséklet, emiatt, ha esik is hó, nap közben elolvad. A következő hét első napjaiban minden nap várható – többnyire csak kevés – csapadék. Csütörtökön várható nagyobb mennyiségű csapadék, ami azonban enyhüléssel jön, így arra lehet számítani, hogy ha havazás kezdődik is, az a későbbiekben az átmegy esőbe. A karácsony időjárása is változékony lesz. A meteorológus szerint hóréteg valószínűleg az ünnepek alatt sem tud kialakulni, mivel csak a reggeli órákban lesz fagypont alatt a hőmérséklet, délutánonként inkább olvadás, illetve eső várható.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.