Kezdőlap / Rovatok / Energiagazdálkodás / Van, ahol az energiatakarékos beruházások 20%-át fedezi a kormány

Van, ahol az energiatakarékos beruházások 20%-át fedezi a kormány

Ausztriában megközelítőleg 2 millió épület található, melynek 75%-a családi- és társasház. Környezettudatos ország lévén ezeknek a lakóépületnek a fűtési igény csökkentését tűzték ki az energia stratégia egyik fő céljaként.

Rendelje meg most kedvezményes áron a Passzívházak című könyvet 3950 Ft-ért! (x)

Nyugati szomszédunk jelentős előrelépést könyvelhet el az energiatakarékos házépítés és felújítás tekintetében. A lakosok szerencsés helyzetben vannak, mert többféle pénzügyi támogatást vehetnek igénybe kezdve a kedvezményes hiteltől (általában 1%) a kamattámogatáson és a kezességvállaláson át a direkt támogatásokig. Az országosan elérhető felújítási program („Sanierungsscheck”) vissza nem térítendő támogatást nyújt a lakosságnak, illetve cégeknek. A lakóhelytől függően különböző intenzitású támogatások érhetőek el köszönhetően annak, hogy a különböző tartományok saját maguk dönthetnek további támogatások elosztásáról. Az osztrák energiaügynökség számításai szerint egy átlagos osztrák családi ház fűtési igénye 200 kWh/m2 évente, egy többlakásos családi házé pedig 90 kWh/m2 évente. A támogatási rendszer ezt az értéket kívánja lejjebb szorítani azáltal, hogy a felújítási támogatást az elért energia-megtakarításhoz köti. Ebben rejlik az osztrák példa sikeressége.

100 millió euró néhány hónap alatt. Az elérendő értéket egy táblázat segítségével számítják ki a ház lehűlő felületének (falak, födém) és a fűtött légtérfogatának arányában. Ezek alapján támogatás annak nyújtható, aki eléri a maximum évi 75 kWh/m2 fűtési energia igényt 0,8-nál nagyobb felület/térfogat aránynál, illetve max. évi 35 kWh/m2-t 0,2-nél kisebb felület/térfogat aránynál. Emellett legalább 50%-kal kell csökkennie a fűtési igénynek. A pályázatot 2009-ben indították el összesen 100 millió eurós támogatási kerettel, mely a lakosságot és a cégeket célozta meg. A nagy érdeklődésre való tekintettel ez az összeg néhány hónap leforgása alatt el is fogyott, de a rendszer újabb pénzek allokálásával tovább működik 2011. március 1-től újabb 100 millió eurós kerettel. A lakosságnál a beruházási összeg 20%-át fedezi a támogatás, de maximum 5000 Euró adható lakásonként a hőszigetelésnél, és 1500 Euró a fűtési rendszer átalakításnál. Ezáltal összesen 6500 Euró támogatás igényelhető maximálisan.

A bérlők is pályázhatnak

A támogatásra nem csak a lakástulajdonosok, de a bérlők is pályázhatnak elsősorban az energiahatékonysági felújításnál, de bizonyos mértékig a megújuló energia is támogatható. Ebben a konstrukcióban kizárólag meglévő, 20 évnél régebbi épületekre, családi házakra, ikerházakra és sorházakra lehet támogatást igényelni. A pályázatokat a lakástakarék-pénztárakon keresztül lehet benyújtani. A pályázat feltétele, hogy a felújítás előtt és után is készíttetni kell egy energiatanúsítványt, mellyel igazolható az elért energia megtakarítás illetve a fűtési igény csökkenés. A tanúsítvány kiállítására csak szakemberek jogosultak.
A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Napelemek telepítése előtt miket érdemes ellenőrizni?

Miután megszületik az elhatározás, hogy napelemes rendszert szeretnénk telepíteni épületünk tetejére érdemes pár dolgot körültekintően megvizsgálni az ingatlannal kapcsolatban, hogy megbizonyosodhassunk arról, hogy egyáltalán alkalmas-e a szerkezet befogadására.