Változnak a szabályok: ez kell majd az építkezéshez

Januártól már elektronikusan lehet az építkezéssel kapcsolatos hatósági ügyeket intézni Magyarországon. A kormányzat szerint gyorsabb és olcsóbb lesz az ügyintézés a milliárdos beruházással.

Az építési engedélyt jövőre nyomtatás nélkül, otthoni számítógépen az interneten keresztül egy program segítségével lehet majd elkészíteni, mondta Varga Illés Levente a Belügyminisztérium építésügyi főosztályának munkatársa a Krónikában. Ezzel a hatóságok közötti tetemes postai forgalom is megszűnik, gyorsabb, olcsóbb, hatékonyabb lesz a hatóságok közötti kommunikáció, s a kérelmező is elektronikusan nyújthatja be az építési, a használatbavételi és egyéb építésügyi hatósági engedélyt. Az új, elektronikus rendszer az ügyintézőknek is könnyítést jelent, ígéri a minisztérium. A tervezők ebben bizonytalanabbak. Békei József szekszárdi építész azt mondta, a tervezők most is mindent elektronikusan csinálnak, a hatósági oldalon azonban lehetnek problémák. Az ÉTDR kiépítése uniós támogatással valósul meg 1,1 milliárd forintból. Ennek a többszörösét szeretné megtakarítani a kormány. Az elektronikus ügyintézéssel párhuzamosan az engedélyezési eljárás is egyszerűsödik, legalább 15 százalékkal csökkentenék az engedélyek megszerzésének idejét.

Ajánlott tartalom

Döntöttek Brüsszelben: kötelezővé válik a napelemek telepítése

Az Európai Parlament jóváhagyta az uniós napenergia-szabványt, amely előírja a napelemek telepítését az EU épületeire, az energiafogyasztás és az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése érdekében.

Nincs hozzászólás

  1. kérdésem :
    jelenleg a záradékolt tervdokumentáció lebélyegzett papír formátum .
    jövőre ez milyen lesz ?

  2. Az “e” kőművesek egyenlőre még nem léteznek , így nem tudom , hogy egy “mezei” kőműves a munkahelyen miből fog dolgozni ( a záradékolt tervdoksi jelenleg a ” hagyományos” építési napló melléklete kell legyen ) . Persze mindegyik mögé oda lehetne állítani egy “e” műszaki vezetőt . Mindössze (!) pénz kérdése .