Változatlanul sűrű szmog és hőség van Moszkvában

Moszkvában vasárnap reggel változatlanul sűrű, füstszagú köd nehezítette a látást, a hőmérséklet már reggel 30 Celsius-fok felett volt, a repülőterek csak megszakításokkal tudtak fogadni és indítani gépeket. Szakértők szerint legalább keddig nem várható változás.

A füstköd szombat este valamelyest ritkult ugyan, de vasárnap reggelre újra besűrűsödött, s a szemlélőtől mintegy 300 méternyire minden tejszerű ködbe vész. Az utcákon alig van forgalom: noha vasárnap is élénk szokott lenni.
A meteorológusok azt mondják, keddig aligha támad fel olyan szél, amely kifújná legalább a füst egy részét a városból. A levegőben lévő mérgező anyagokra vonatkozó értékeket vasárnap reggel még nem közölték, de a szmog sűrűségéből ítélve nincs változás, és az értékek a megengedett többszörösét teszik ki. Kevés nyitott ablakot látni, de a hőség ellen az ablaknyitás sem használna: gyakorlatilag nem keletkezik huzat, mivel az utcán és a falak között szinte egyforma a hőség. A lakásokban minden meleg, amihez az ember hozzáér: nem csak a padló és a falak, de a kilincsek, bútorok is, a hidegvízcsapokból is kifejezetten meleg víz folyik, s ahhoz, hogy az ember valamennyire hideg vizet ihasson, vagy hűvös gyümölccsel hűsítse magát, a hetek óta tartó hőségben a hűtőszekrényeket a korábbinál jóval magasabb fokozatra kellett állítani.
A fővárosban a hőség kezdete óta igen jelentősen megnőtt az áramfogyasztás: aki teheti, klímaberendezést működtet, akinek nincs, ventilátorok előtt próbálja elviselni a meleget.

Ajánlott tartalom

Áder János szerint is nagyon fontos az elektronikai hulladékok újrahasznosítása

Az indokolatlan fogyasztás környezeti veszélyeire és a hulladékok újrahasznosításának fontosságára hívta fel a figyelmet Áder János korábbi köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke szerdán Siófokon. Egyúttal bejelentette a használt elemek és mobiltelefonok begyűjtésére indított iskolai versenyt.