Változatlanul a legkisebb vízálláshoz közeli értéken a Tisza-tó vízszintje

A csökkenő vízhozamok mellett a meglévő vízkészletek minél takarékosabb felhasználása érdekében a Tisza-tó vízszintjét a következő napokban is a Kisköre-alsón mért mínusz 310 centiméteren, az eddig mért legkisebb vízálláshoz közeli értéken tartják – közölte Fejes Lőrinc, a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kötivizig) szakaszmérnöke hétfőn az MTI-vel.

Ennek oka, hogy a Tisza és mellékfolyóinak vízgyűjtőterületein az előrejelzések szerint az elkövetkező hat napban sem várható számottevő csapadék, és így a tartós kisvízi vízjárás elhúzódására kell számítani – tette hozzá a szakember. Tájékoztatása szerint ezzel egyidejűleg a Körös-völgyi térségbe a vízátvezetést felfüggesztették. A napi vízmérlegben jelentkező hiányzó vízmennyiség pótlása a Tisza-tó vízkészletéből történik, emiatt a következő napokban a Kisköre-felső vízmércén mért vízszint napi 1-2 centiméteres csökkenésére kell számítani. Ennek következtében, a Tisza-tó duzzasztási szintje a jelzett mérési helyen a 700 centiméteres tartományból, várhatóan folyamatosan és fokozatosan a 680 centiméteres értékig csökken. Az elmúlt héten a Kötivizig azt közölte, hogy kezdeményezte a Tiszalöki és a Kiskörei vízlépcső összehangolt üzemrendjének bevezetését. Ezzel a Tiszalök-felső vízmércén 440, valamint a Kisköre-alsó vízmércén mért -310 centiméteres vízállást terveznek beállítani, amivel a szolnoki szelvényben megközelítőleg -276 centiméteres  vízállás tartható, amely mintegy 4 centiméteres biztonsági tartományt jelent a várost ellátó szolnoki felszíni vízkivételi mű üzeméhez.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.