Alternatív energia logó
csatlakozzFacebook Twitter napenergia szelenergia vizenergia hidrogen geotermikus-energia bioenergia
Bemutatkozás
Technológiák
epuletek energiagazdalkodas zold-auto zoldinfo elektromos-ketkereku zold-informatika haztartasi-eszkozok szorakoztatoelektronika telekommunikacio Rovatok zoldtrendEsemények

palyazatok-felhivasok

hirdetés

Rovatok » Energiagazdálkodás » Takarékoskodás

Valódi hobbit házak

forrás: alternativenergia.hu
Megjelenés: 2012.12.31., 12:30   Utolsó módosítás: 2012.12.31., 12:20

A rajongó mozilátogatók örömmel térnek vissza a hobbitok földjére, akik szőrös talpuk és meglepő bátorságuk mellett arról is híresek, hogy dombokba vájt házakban élnek.

Ez sokkal praktikusabb, mint például a tündék építészeti stílusa, olyannyira, hogy a való világban is több ezer éve laknak földbe ásott házakban az emberek. A talaj rendkívül jó hőszigetelő tud lenni (pontosabban a földbe épített házakat általában kevesebbet kell fűteni és hűteni), ezt már a vikingek is tudták, 1100 évvel ezelőtt például Új-Fundlandon ástak ki óriási gödröket, amiket aztán favázas tetőszerkezettel lefedtek, majd az egészet földdel borították be. A modern nyugati világban is találunk hasonló példákat, itt van például Simon Dale saját építésű háza Walesben, melynek elkészítése alig több mint 1 millió forintba került. Vannak egész közösségek, akik ilyen radikális életmódváltásra vágynak, például a szintén Walesben található Brithdir Mawr, akik teljesen természetes alapanyagokból építették házaikat, napelemekből és szélturbinákból nyerték az elektromosságot, és még a szennyvizet is helyben hasznosították újra. Néhány éve a tulajdonosokat majdnem kilakoltatták, de végül szerencsére megtarthatták környezetbarát otthonukat.

Mások konkrétabban másolják a Gyűrűk ura béke-és pipaszerető lakosainak épületeit, például az USA Montana államában található Hobbit ház, melyet kifejezetten a könyv és a filmek rajongói számára kínálnak. A részben földbe épített házak azonban nemcsak Tolkien fantáziájának részeként érdekesek, hanem komoly előnyei is vannak energiahatékonysági szempontból. Sok mai építészt is foglalkoztat ez az építkezési módszer, melynek egyik legnagyobb támogatója a 2009-ben elhunyt Malcolm Wells volt.

Frank Lloyd Wright is a mestere a környezetbarát építészetnek, ennek egyik legjobb példája, az úgynevezett Jacobs II ház, mely félkör alakú, dombba épített, déli oldala pedig ablakokkal borított, melyek egy besüllyesztett kertre nyílnak Wisconsinban. A domboldal felfogja a hideg téli szeleket, így a déli oldal és a kert egész évben hómentes maradhat. Vannak azonban, akik a végletekig fokozzák az energiahatékonyságot, például az Earthshipek („földi hajók”) építői élükön Michael Reynoldsszal, akik szigorúan újrahasznosított alapanyagokat például gumikerekeket és műanyag palackokat használnak, és szinte semennyi energiát nem használnak fel.

Talán az egyik legszebb példája a hobbit házak modern változatainak a Svájcban, Dietikonban található, melyet a Vetsch Architektur mérnöki és építészeti vállalat készített. Vannak azonban olyan földalatti házak is, melyek szinte teljesen láthatatlanok. A Hollandiában található épület, a Dutch Mountain, amit egy új cég, a Denieuwegeneratie tervezett, kívülről egy kisebb dombnak tűnik csupán. Az üvegből készült homlokzat beengedi a napfényt, ami felmelegíti a betonból készült szerkezetet, a talaj pedig segít egyenletesen tartani a ház hőmérsékletét. Végül, de nem utolsó sorban a hobbit társadalom felsőosztálya számára a Villa Vals nyújthat tökéletes kikapcsolódást. A gyógyfürdő mellett épült luxusszálloda tökéletesen hőszigetelt, és az elektromosságot a helyi vízerőműből nyeri.


CÍMKÉK:
 

Hozzászólok a cikkhez

Hozzászólás beküldéséhez be kell jelentkezni.

Nincs még hozzászólás.


2016. augusztus 26. péntek
   
Keresés az oldalon:
ok
Videók
Cégadatbázis
Álláskereső
Kínál
Keres
Álláshirdetés feladása
Partnereink
Tudtad-e fejléc

Főzés közben takard le fedővel az edényt. Energiát, költséget spórolsz és az étel is gyorsabban készül el.

Tudtad-e gomb
Tudtad-e lábléc
promovideo
hirdetés
hirdetés