Valódi hobbit házak

A rajongó mozilátogatók örömmel térnek vissza a hobbitok földjére, akik szőrös talpuk és meglepő bátorságuk mellett arról is híresek, hogy dombokba vájt házakban élnek.

Ez sokkal praktikusabb, mint például a tündék építészeti stílusa, olyannyira, hogy a való világban is több ezer éve laknak földbe ásott házakban az emberek. A talaj rendkívül jó hőszigetelő tud lenni (pontosabban a földbe épített házakat általában kevesebbet kell fűteni és hűteni), ezt már a vikingek is tudták, 1100 évvel ezelőtt például Új-Fundlandon ástak ki óriási gödröket, amiket aztán favázas tetőszerkezettel lefedtek, majd az egészet földdel borították be. A modern nyugati világban is találunk hasonló példákat, itt van például Simon Dale saját építésű háza Walesben, melynek elkészítése alig több mint 1 millió forintba került. Vannak egész közösségek, akik ilyen radikális életmódváltásra vágynak, például a szintén Walesben található Brithdir Mawr, akik teljesen természetes alapanyagokból építették házaikat, napelemekből és szélturbinákból nyerték az elektromosságot, és még a szennyvizet is helyben hasznosították újra. Néhány éve a tulajdonosokat majdnem kilakoltatták, de végül szerencsére megtarthatták környezetbarát otthonukat.

-

-

Mások konkrétabban másolják a Gyűrűk ura béke-és pipaszerető lakosainak épületeit, például az USA Montana államában található Hobbit ház, melyet kifejezetten a könyv és a filmek rajongói számára kínálnak. A részben földbe épített házak azonban nemcsak Tolkien fantáziájának részeként érdekesek, hanem komoly előnyei is vannak energiahatékonysági szempontból. Sok mai építészt is foglalkoztat ez az építkezési módszer, melynek egyik legnagyobb támogatója a 2009-ben elhunyt Malcolm Wells volt.

-

Frank Lloyd Wright is a mestere a környezetbarát építészetnek, ennek egyik legjobb példája, az úgynevezett Jacobs II ház, mely félkör alakú, dombba épített, déli oldala pedig ablakokkal borított, melyek egy besüllyesztett kertre nyílnak Wisconsinban. A domboldal felfogja a hideg téli szeleket, így a déli oldal és a kert egész évben hómentes maradhat. Vannak azonban, akik a végletekig fokozzák az energiahatékonyságot, például az Earthshipek („földi hajók”) építői élükön Michael Reynoldsszal, akik szigorúan újrahasznosított alapanyagokat például gumikerekeket és műanyag palackokat használnak, és szinte semennyi energiát nem használnak fel.

-

-

Talán az egyik legszebb példája a hobbit házak modern változatainak a Svájcban, Dietikonban található, melyet a Vetsch Architektur mérnöki és építészeti vállalat készített. Vannak azonban olyan földalatti házak is, melyek szinte teljesen láthatatlanok. A Hollandiában található épület, a Dutch Mountain, amit egy új cég, a Denieuwegeneratie tervezett, kívülről egy kisebb dombnak tűnik csupán. Az üvegből készült homlokzat beengedi a napfényt, ami felmelegíti a betonból készült szerkezetet, a talaj pedig segít egyenletesen tartani a ház hőmérsékletét. Végül, de nem utolsó sorban a hobbit társadalom felsőosztálya számára a Villa Vals nyújthat tökéletes kikapcsolódást. A gyógyfürdő mellett épült luxusszálloda tökéletesen hőszigetelt, és az elektromosságot a helyi vízerőműből nyeri.

jacobs

-

-

-

-

Ajánlott tartalom

Ez lenne a tökéletes akkumulátor a napelemek számára?

A 5K0 akkumulátor egyik változata igazi „mindent egyben” csomag, még invertert is tartalmaz.