Valóban zöldet kapnak a zöldautók?

Jöhet a villanyautók támogatása, megszűnhet az ingyenes töltés.

A még mindig konkrétumok nélküli Jedlik Ányos Terv alapján őszre megszülethet a villanyautók vélhetően jövőre életbe lépő támogatórendszere.

Tavalyi lemez a Jedlik Ányos Terv, ami idén júniusra elkészült ugyan, de konkrétumokat, dátumokat még mindig nem tartalmaz. Hogy a tervből valóság lesz, az e héttől biztos, a keddi Magyar Közlönyben jelent meg a 1487/2015. (VII. 21.) Korm. határozat a Jedlik Ányos Tervhez kapcsolódó jogalkotási feladatokról. Mostantól nem kérdés, a kormány egyetért a Jedlik Ányos Tervvel, vagyis az elektromobilitás magyarországi elterjesztésével. A folyamat kezdeti lépéseként elfogadta a Jedlik Cselekvési Tervet.

A kormányhatározat szerint a nemzetgazdasági miniszter feladata lesz a Jedlik Cselekvési Terv megvalósítása, lépéseinek értékelése és az elkészült program felülvizsgálata. Magyarán rajta múlik majd, hogy mi lesz a tervből, például az elektromos és konnektoros hibrid autók áfamentességéből, buszsávhasználati lehetőségéből, ingyenes parkolásából.

Nem csak a kedvezmények kapcsán várható azonban változás. Seszták Miklós – nemzeti fejlesztési miniszter – és Varga Mihály – nemzetgazdasági miniszter – a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal bevonásával kell gondoskodjon a villanyautók töltésére felhasznált villamos energiához kapcsolódó mérési és elszámolási rendszer kidolgozásáról. A tervek szerint a vezérelt áramból (a jelenlegi szabályzástól eltérően) akár a lakossági felhasználóknál is kaphatnának a villanyautók, a most még megszokott ingyenes töltési lehetőség azonban a szabályzórendszer bevezetésével megszűnhet.

A Jedlik Ányos Tervben meghatározott megkülönböztető rendszámról a belügyminiszer és a nemzeti fejlesztési miniszter szeptember 30-ig kell döntsön, egy hónappal későbbre pedig már az adókedvezmények, illetve az egyéb financiális kérdések, például a töltés ára kapcsán is meg kell szülessen a szabályzás a kormányrendelet szerint. Addig reménykedhetünk: talán lesz annyi kedvezmény, hogy a villanyautózás az ingyenes töltés – várható – megszűnése után a mainál olcsóbb lehessen.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

A GTKB Ganz fejleszti buszgyártási képességét

A GTKB Ganz Transelektro Közlekedési Berendezéseket Gyártó Kft. fejleszti buszgyártási képességét, egyebek közt új innovatív vezérlőrendszert hoz létre a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (Ginop) Plusz forrás felhasználásával - közölte a társaság az MTI-vel.