Vállalkozók, figyelem: akár 3 milliót is el lehet nyerni a napelem pályázaton!

Hétfőtől adhatják be a mikro-, kis- és középvállalkozások a támogatási kérelmeiket kis kapacitású napelemes rendszerek telepítésének támogatására – tudatta Rákossy Balázs, a Pénzügyminisztérium európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára az MTI-vel.

A vállalkozások minimum 1,5, maximum 3 millió forint vissza nem térítendő fejlesztési forrást nyerhetnek el, a teljes keretösszeg 15 milliárd forint – mondta. Rákossy Balázs kiemelte: a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) keretében megjelent felhívás egyszerre szolgálja a környezettudatos gazdasági versenyképesség erősítését, a környezetterhelés csökkentését, illetve a vállalkozások rezsiköltségekhez kötődő terheinek enyhítését, és hozzájárul a klímavédelemhez. A pályázat keretében a vállalkozások épületeinek és az épületekben folyó gazdasági-termelési folyamatok energiafogyasztásának fedezését szolgáló minimum 7,5, maximum 15 kWp névleges teljesítményű napelemes rendszer telepítése valósítható meg – ismertette az államtitkár.  A támogatásból lehetőség van a napelemes rendszeren túl a kapcsolódó szerkezeti- és tartóelemek, valamint az épület elektromos rendszeréhez, illetve a hálózathoz való csatlakozáshoz és a műszakilag biztonságos működéshez szükséges elemek beszerzésére és ezek kiépítésére. Szintén lehetőség van akkumulátorok, mérő- és szabályozó berendezések vásárlására és felszerelésére – tette hozzá. Kiemelte: a korábbi pályázatokhoz képest radikálisan egyszerűsített lett a költségstruktúra és az elszámolás. A támogatás meghatározása nem tényleges költségek alapján történik, hanem az iparági adatok alapján megállapított egy összegű átalányár és a telepítendő napelemes rendszer kapacitása alapján, amely 200 000 forint/kWp. Az egy összegű átalány alkalmazásának köszönhetően a támogatási kérelmek beadásához mindössze három mellékletre van szükség, energetikai tanúsítványt és árajánlatokat nem kell benyújtani. Mivel nincs lehetőség hiánypótlásra, így a támogatási kérelmek elbírálása is gyorsabbá válik, a tervek szerint 5-10 ezer közötti sikeres fejlesztés valósulhat meg – mondta Rákossy Balázs.

Ajánlott tartalom

Hamarosan lezárul az E.ON Áramszolgáltató Zrt. beolvadása az MVM Next Energiakereskedelem Zrt.-be

Az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. július 1-jétől egységes márka alatt szavatolja az energiaellátást az egyetemes szolgáltatásban, miután lezárul az E.ON Áramszolgáltató Kft. beolvadása a társaságba - tájékoztatta az állami tulajdonú energetikai cég szerdán az MTI-t.