Választás 2010 – Energia: takarékosság és hatékonyság a választási programokban

Választási programjában a parlamenti választásokra listát állító pártok mindegyike támogatja az energiatakarékosságot és a megújuló energiaforrások jobb kihasználását, több párt is külön említi az atomenergia felhasználásának szükségességét.

A választási programok közül az energetikával az MDF, az LMP, a Jobbik és a Civil Mozgalom foglalkozik részletesen.
Az MDF az energiapolitikájában is az ésszerűséget helyezi a középpontba. Az államnak olyan szerepet szán, amely a fenntarthatósági kritériumokat figyelembe véve nem korlátozza indokolatlanul az adott iparág, így az energetika fejlődését. A program szerint az energetikában is olyan szerepvállalást képzel az MDF, amely az adott erőforrások használatának korlátait is figyelembe veszi, és amelyet a piac is elismer.

Az LMP a “zöld fordulatra” alapozza az energiapolitikáját is. Az energiatakarékosságban rejlő lehetőségekről az LMP megállapítja: “a potenciál-felmérések alapján kijelenthetjük, hogy elvi akadálya nincs annak, hogy Magyarország energiafogyasztásának akár egészét megújuló forrásból fedezzük”. A párt a programjában külön foglalkozik a távhővel és az erőművekkel kötött szerződések felbontását, vagy újratárgyalását kezdeményezné. A program szerint támogatást és kedvezményes hitelt kell adni a távhőszolgáltatók korszerűsítéshez.
A Jobbik a kitörési pontot a geotermikus és alternatív energiaforrások támogatásában látja. A párt javaslatait tartalmazó “szebb jövő” az energiaszektor meghatározó – meg nem nevezett részeinek – államosítását ígéri. A párt hatósági fogyasztói energiaárat vezetne és megszüntetné a szolgáltatóknak a garantált profitot. Az energiaellátás biztonsága érdekében a párt felülvizsgálná az Európai Uniónak tett ígéreteket.

A Civil Mozgalom száműzné a politikát az energetika területéről. A gáz árán keresztül nem a lakossági gázfogyasztást, hanem a kisebb fogyasztást támogatná és – a takarékosság és hatékonyság elősegítése érdekében – áfamentessé tenné a hőszigetelő anyagok kereskedelmét. A távfűtést a földgáz helyett más energiákra állítaná át. A program szerint a Civil Mozgalom többcélú – árvízi csúcs és energiatermelésre is alkalmas– tározókat építene a hegyvidéki patakok és folyók (elsősorban az Északi-Középhegység) mentén.
A Fidesz az erre a célra alapított zöld bankokon keresztül energiahatékonysági programot indítana az önkormányzatok részvételével. Ebből finanszíroznák a lakások szigetelését, az úgynevezett smart grid bevezetését, a középületek korszerűsítését. (A smart grid olyan technológia, ami segíti a felhasználót az ésszerű és ezért költséghatékony, takarékos energiafelhasználásban.) Az energiafüggetlenséget a párt szerint az alternatív energia hasznosításával lehet elérni.

Az MSZP emlékeztet arra, hogy többek között a stratégiai gáztároló megépítése egyike volt azoknak az intézkedéseknek, amelyek megteremtették az ország új kitörési lehetőségeit. A programban a szocialista párt szól arról, hogy szigorúbban szabályoznák az energiaszolgáltatók működését azért, hogy a költségek reálisak és – a takarékosságot is figyelembe véve – csökkenthetők, az energia számlák pedig követhetők és áttekinthetők legyenek.

Ajánlott tartalom

A zöldenergia a jövő a gazdaságban, az iparban és a közlekedésben is

A zöldenergia a magyar gazdaság jövője a háztartásokban, a közlekedésben és az iparban egyaránt - mondta a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. igazgatósági elnöke vasárnap a társaság Facebook-oldalára feltöltött videóban.