Vajon hány darab elektromos autót értékesítenek évente hazánkban?

Az MGE továbbra is új szabályokat sürget a korszerűtlen, környezetszennyező járművek behozatalának korlátozása érdekében.

Az előző év azonos időszakához képest 38,9 százalékkal több, 12 056 személygépkocsit helyeztek forgalomba áprilisban, az idei első négy hónapban pedig 32,2 százalék volt a növekedés 2017 azonos időszakához képest – közölte a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete (MGE) és a carinfo.hu autópiaci hírportál az MTI-vel.

Az MGE az előrejelzéseket meghaladó növekedést a magánvásárlók visszatérésével indokolja, arányuk a közlemény szerint meghaladja a 40 százalékot. Az alacsony betéti kamat és a kifutóban lévő devizahitelek lezárása ösztönzi az autóvásárlásokat, de feltételezhető, hogy a céges vásárlások egy része, különösen a kisebbek, magán vásárlásnak tekinthetők – tették hozzá. Az egyesület szerint a belföldi autópark egyre nagyobb része cserélődik ki, de a külföldről érkező használt autók korösszetétele továbbra is egészségtelen. Az MGE továbbra is új szabályokat sürget a korszerűtlen, környezetszennyező járművek behozatalának korlátozása érdekében. Közölték ugyanakkor azt is, hogy a tisztán elektromos hajtású gépkocsik forgalomba helyezése jelentősen, bár változatlanul kis mennyiség mellett növekszik. Áprilistól 114 új árammal hajtott jármű közlekedik és az MGE továbbra is arra számít, hogy idén 2000-2500 elektromos autót helyezhetnek forgalomba.

A kishaszonjárművek forgalomba helyezése elmarad az előrejelzésektől, de megállt a piac visszaesése. Áprilisban 1775 kishaszonjárművet helyeztek forgalomba, ami éves alapon 1 százalékos visszaesést jelent.  Jelentősen, 56,4 százalékkal nőtt viszont a nagyhaszongépjárművek forgalomba helyezése. A 677 új jármű az előrejelzéseket is meghaladta és elsősorban a nagy szállítmányozók flottabeszerzéseivel magyarázható – írták. Az áprilisi adatok szerint motorkerékpárok piaca továbbra is gyenge, a 42 százalékos bővülés is mindössze 409 forgalomba helyezést jelent, de – mint írták – a növekedés üteme bizakodásra ad okot.

A carinfo.hu tájékoztatása szerint a személygépkocsik piacát vezető Suzuki 2166 új autóval 17,97 százalékos piaci részesedést ért el áprilisban. 10 százalékot meghaladó arányt ezen kívül csak a Ford tudott elérni 1228 autó eladásával. Az első négy hónap eladási rangsorát is a Suzuki vezeti, 7042 eladott gépkocsival 16,13 százalékos részesedést szerzett. A Ford piaci aránya 4535 autóval 10,39 százalék lett április végéig.  A havi és az idei eladási rangsorban is a Skoda, az Opel és a Toyota, valamint a Volkswagen következik a Ford után 5 és 10 százalék közötti piaci részesedéssel.

Ajánlott tartalom

Februárban megcsappant az elektromos autók eladása

Februárban 10,1 százalékkal nőtt éves összevetésben a forgalomba helyezett új autók száma az Európai Unióban. A legnépszerűbb választás továbbra is a benzinüzemű kivitel volt, a második legnépszerűbb pedig a hibrid-benzines. Az akkumulátoros elektromos autók részesedése februárban nem változott az egy évvel korábbihoz képest, elmaradt viszont a tavalyi átlagtól.