Vaddisznók a fővárosban

A vaddisznók elszaporodása az elmúlt pár évben folyamatosan növekszik, ezért Magyarországon korlátozás nélkül lehet rájuk vadászni. A vaddisznó jól alkalmazkodik és miután már évtizedekkel ezelőtt kiirtották a nagyragadozókat (medve, farkas, hiúz) Magyarországon, a vaddisznóknak nem maradt természetes ellenségük. Így állományuk folyamatosan növekszik.

Az állomány növekedésének másik oka, hogy a vaddisznó rendkívül szapora. Egy koca általában 2-4, de akár 6-7 utódot is fel tud nevelni. A fiatalok gyorsan ivarérettek lesznek, a nőstények ideális esetben 10 hónapos korukban már szaporodni képesek. A vaddisznók városba merészkedését csökkenteni lehet a füves területek lekaszálásával, az etetésük elkerülésével, kerítések építésével, szemétszedéssel vagy akár az elhagyatott bokros részek karbantartásával. Az OzoneNetwork Egyenlítő című műsorának hétfői vendége, dr. Heltai Miklós, a gödöllői Szent István Egyetem docense szerint a vaddisznón kívül, a nyest és más hasonló állatok ugyan nagy károkat okoznak, de a megoldást nem az állományuk drasztikus csökkentésében látja. A legfontosabb, hogy megtalálják az egyensúlyt, ez azonban csak összefogással érhető el.

Ajánlott tartalom

A vizek sótartalmának növekedése evolúciós változásra kényszeríti a planktonikus szervezeteket

A HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont munkatársai folyamatosan vizsgálják, hogy az emberi tevékenység, illetve az emiatt zajló klímaváltozás milyen változást okoz a környezeti feltételekben, és hogyan reagálnak erre az élőlények.