A környezet- és klímavédelemről egyeztettek a V4-k tárcavezetői

A négy visegrádi ország környezetvédelmi minisztere szerint szükség lenne egy olyan mechanizmusra, amely elősegítené a múltból visszamaradt, ismeretlen károkozók által előidézett környezetvédelmi problémák megoldását.

“Az Európai Unió új tagállamai a régi környezetvédelmi problémák megoldásakor nem szokványos feltételekkel találják magukat szemben. Közös gondunk, hogy a múltból visszamaradt problémák okozóját ma lehetetlen azonosítani, így nem alkalmazható az az elv, hogy aki a problémát okozta, fizesse meg a helyrehozatalát is” – tolmácsolta a közös álláspontot Nagy József szlovák környezetvédelmi miniszter. A dél-szlovákiai Somorján megtartott kétnapos találkozón Nagy József mellett részt vett Fazekas Sándor, magyar vidékfejlesztési miniszter, Tomás Chalupa cseh környezetvédelmi miniszter, és Janusz Zaleski lengyel környezetvédelmi államtitkár.
A négy környezetvédelmi vezető a találkozó végén közös nyilatkozatban fogalmazta meg álláspontját a környezet-, illetve a légkörvédelem időszerű problémáival kapcsolatban.

A dokumentumban véleményt fogalmaztak meg a klímaváltozásokkal kapcsolatban, és értékelték a cancúni klímakonferencia eredményeit is.  “A cancúni klímakonferencia eredményei jó alapot jelentenek a nemzetközi megállapodások folytatásához” – jelentette ki Nagy József. Leszögezte: a V4-ek továbbra is kitartanak amellett, hogy a nemzetközi fórumoknak figyelembe kell venniük, milyen erőfeszítéseket tettek ezek az országok a légkörszennyeződési engedélyek megtakarítása területén. Mind a négy ország fontosnak tartja a klímavédelmi Nemzetközi Zöld Alapot, amelyről Cancúnban született megállapodás.  A cseh, a lengyel, a magyar és a szlovák környezetvédelmi vezető egyetértett abban, hogy a négy ország környezetvédelmi problémái nagyon hasonlítanak egymáshoz, ezért megoldásuk érdekében továbbra is szükségesnek tartják a szoros együttműködést, a vélemények és a tapasztalatok cseréjét. A miniszterek közös álláspontot alakítottak ki az Európai Unió 7. környezetvédelmi akcióprogramjával kapcsolatban is, amely várhatóan a közeljövőben kerül elfogadásra. Ezen a területen is kifejezték készségüket az együttműködésre.

Ajánlott tartalom

Harmadik-negyedik helyet foglaljuk el a dízel és benzin árakkal a környező országhoz képest

Elérhetőek a hazai és régiós üzemanyagár-információk a Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) honlapján, a hazai dízel és benzin ára a harmadik-negyedik helyen van a környező országok között - hívta fel a figyelmet a szervezet pénteken.