Üvegház és felhőkarcoló egyben

A holland-amerikai Plantagon cég néhány éves tervezés után végre lerakta az alapkövet az első üvegház-felhőkarcolóhoz a svéd Linkoping városában, számol be az inhabitat.com.

Ezekkel az új függőleges farmokkal elláthatják a városokat és környéküket friss zöldségekkel, és megoldást találhatnak néhány súlyos környezetszennyezési problémára is. A Plantagon úgy döntött, hogy lecseréli az eredeti földméréstani dóm dizájnt, és egy magas tornyot épít helyette, amely helyet biztosít a benne elhelyezett növényeknek és egyben ki is állítja azokat. A felhőkarcoló üvegfalain belül először cserepekben nőnek a palánták, majd ahogy egyre jobban fejlődnek, a központi spirálon lévő „tálcákra” helyezik őket. Innen aztán, ahogy egyre inkább alkalmasak lesznek a szüretre, lefelé vándorolnak a spirálon.

A növénymaradványokat és trágyát összegyűjtik, hogy biogázt állíthassanak elő belőle, mely aztán az épület hűtő- és fűtőberendezéseinek működtetésére fog szolgálni. A cég azt reméli, hogy a felhőkarcoló segítségére lehet a mezőgazdasági termékekkel való ellátáson kívül abban is, hogy környezetbarát megoldásokat találjanak a városok mindennapi életében felmerülő energiával, hulladékkal és vízkészlettel kapcsolatos problémákra. Az új linkopingi prototípus az „International Centre of Excellence for Urban Agriculture” (Városi Mezőgazdaság Kiválóságának Nemzetközi Központja) névvel büszkélkedhet, és elkészülte után tudósok itt fogják kutatni a városi mezőgazdaság legmodernebb módjait. A felhőkarcoló munkálatai becslések szerint 12-16 hónapot fognak igénybe venni.

plantagon

Ajánlott tartalom

Döntöttek Brüsszelben: kötelezővé válik a napelemek telepítése

Az Európai Parlament jóváhagyta az uniós napenergia-szabványt, amely előírja a napelemek telepítését az EU épületeire, az energiafogyasztás és az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése érdekében.