Úszó hullámerőmű

A megújuló energiát hasznosító berendezések időnként „lazsálnak”,mert borús idő van, nem fúj a szél, vagy csak fodrozódik a tenger.

Egy bostoni kutató, Andre Sharon megelégelte ezt az állapotot és egy hullám erőműhajót tervezett, amivel meg lehet keresni azokat a helyeket, ahol jó szél fúj és kedvezően hullámzik a tenger írja a nol.hu. Az energiatanker egy úszó hullámerőmű, amely folyamatosan tölti a fedélzeti akkumulátorait. A mintegy 50 méter hosszú hajó kiúszik a nyílt tengerre, ahol megfelelő a hullámzás és horgonyt vet. A hajó vízvonalánál körös-körül tengelyekre rögzített bóják csatlakoznak a fedélzetre szerelt generátorokhoz, amelyek a hánykolódó bóják mozgását elektromos energiává alakítják. Amint teljesen feltöltődtek az akkumulátorok, a hajó elindul a legközelebbi kikötőbe és betáplálja az elektromos hálózatba a „feltankolt” energiát. Ennek a módszernek az az előnye, hogy nincs szükség drága tenger alatti kábelre,mert a hajó szállítja a megtermelt energiát.

 
Sharon a bostoni „Clean technology 2011” konferencián ismertette elképzeléseit. (http://www.techconnectworld.com/Cleantech2011/) kedvező „széljárás” esetén 20 óránként fordul az energiatanker. Ezzel az eljárással nemcsak a költséges tenger alatti kábel, hanem a tengerfenékhez rögzített hullámerőmű költségeit is ki lehet váltani. Elég egy teherhajót átalakítani, vagyis akkumulátorokkal telepakolni, és már kész is az energiatanker. A számítások szerint az új megoldás felére-harmadára csökkenti a hagyományos hullámerőművek által termelt energia költségeit. Az eddigi kísérletek alapján az úszó erőmű 0,15 $-os költséggel termeli az elektromos energiát, míg egy hagyományos hullámerőmű kilowattonkénti költsége elérheti a 0,65 $/kWh-t is. Összehasonlításképpen a szélerőművek 0,15–0,24 $/kWh áron termelik az elektromos energiát, a napelemek pedig kb. 0,30 $/kWh költséggel. A téma szakértőinek véleménye szerint az ötlet nagyon kreatív, és különösen alkalmas például a napi csúcsfogyasztások kiegyenlítésére. A hajó indulása és érkezése ugyanis ütemezhető, és akkor táplálhatják be a hálózatba a pluszenergiát, amikor nő a fogyasztás.

Ajánlott tartalom

A napelemek megtermelik a Kstar energiatárolója egyszerűen eltárolja az energiát

A KSTAR az új energiaforrások és a teljesítményelektronika egyik vezető márkája. Ide tartoznak az adatközpontok számára kritikus infrastruktúrák elemei (UPS, akkumulátorok és precíziós klímaberendezések), a moduláris adatközpont-megoldások, valamint átfogó fotovillamos és energiatárolási megoldások.