Úszik az olajban, de napelem-gyártásban is nyomul Azerbajdzsán

Már a negyedik szakkonferenciát és kiállítást rendezik meg Bakuban a megújuló energia szinte legismertebb eszközeiről, a napelemekről és kollektorokról. A CISOLAR-2015-nek nem mond ellent az, hogy az ország leginkább a fosszilis energiahordozóiról nevezetes.

Saját fejlesztési eredményeiket európai színvonalúnak tartják Azernajdzsánban, így most már a hagyományos – sorrendben negyedik – konferenciát és szakkiállítást a napenergia hasznosításáról szintén nemzetközi rangú szakmai programként kínálják elsősorban a dél- és kelet-európai, valamint a közép-ázsiai vendégeiknek. A fosszilis energiahordozók hazájában az idei – április 16-án megnyílt – CISOLAR-2015 nevű bakui rendezvényen is bemutatják a hazai napelem, illetve napkollektor újításokat, fejlesztéseket, az azeri energiaágazatban mind meghatározóbb új technológiáikat.

Arról ugyan nem adtak közre előzetes információkat a kiállítás és konferencia házigazdái, hogy az előző hasonló bakui rendezvény óta milyen, mekkora új áramtermelő kapacitásokkal gyarapodott az ország, illetve a fűtésre, meleg víz előállításra mennyi új kollektor készült el, de azt meghirdették, hogy üzletember találkozókon, a rendezvény idején túrákon láttatják a vendégekkel az azeri napenergia ipar produktumait.

forrás: globoport.hu

Ajánlott tartalom

Kísérleti üzemanyagár-statisztikát indít a KSH

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a régiós üzemanyagárak monitorozása és összehasonlíthatósága érdekében 2024. április 19-én pénteken közzéteszi új kísérleti statisztikáját. Az üzemanyagár-kísérleti statisztika alapját az Eurostat Weekly Oil Bulletin jelenti, amelynek adataiból a KSH régiós átlagárat számol a 95-ös benzin és dízelüzemanyagokra vonatkozóan - jelentette be szerdán a KSH.