Űrszemétfigyelő műholdat készül pályára állítani az amerikai légierő - ha minden a terv szerint zajlik, az új űreszközzel folyamatosan lehet majd figyelemmel kísérni a műholdakat veszélyeztető több ezernyi űrhulladékot.

Űrszemétfigyelő műholdat készül pályára állítani az amerikai légierő

Űrszemétfigyelő műholdat készül pályára állítani az amerikai légierő – ha minden a terv szerint zajlik, az új űreszközzel folyamatosan lehet majd figyelemmel kísérni a műholdakat veszélyeztető több ezernyi űrhulladékot.

A Space-Based Space Surveillance (SBSS) műholdat július 8-án az amerikai légierő vandenbergi központjából fogják felbocsátani. Az SBSS feladata lesz a Föld körül keringő mintegy 1000 működő szatellit és több mint 20 ezer kisebb-nagyobb törmelék szemmel tartása.
A légierő jelenleg csak a földi radarállomások és az optikai teleszkópok észleléseire hagyatkozhat, ez utóbbiak azonban csak csillagos éjszakákon használhatók, a radarállomások pedig nem elég erősek ahhoz, hogy a 35 ezer kilométer magasan keringő objektumokat észleljék.
Az SBSS pályáját 628 kilométer magasban jelölték meg, ahonnan a napfény és az időjárás hatásai nélkül láthat mélyen az űrbe, vagy akár a Föld irányába. A műhold optikai kameráját forgatható talpazatra szerelték, amely a műhold – energiaigényes – pozícionálása nélkül forgatható tetszőleges irányba.
Szakemberek szerint a földi irányítórendszerrel együtt mintegy 500 millió dollárba (114 milliárd forintba) kerülő új műholdban hatalmas lehetőségek rejlenek.

A légierő minden legalább 10 centiméteres átmérőjű törmelék útját figyeli, ugyanis ez a méret már elegendő ahhoz, hogy közvetlen becsapódással kárt tegyen a műholdakban vagy akár a Nemzetközi Űrállomásban (ISS).
Az űrben keringő, ember alkotta tárgyak legkevesebb két esetben okoztak károkat. Egy francia műhold 1996-ban sérült meg rakétatörmeléktől. Tavaly februárban pedig egy 1997-ben felbocsátott amerikai távközlési műhold és egy 1993-ban fellőtt, már használaton kívüli orosz műhold Szibéria fölött mintegy 790 kilométeres magasságban ütközött össze.

Ajánlott tartalom

Környezetre nem káros szerekkel takarítják Budapestet

A héten éjszakánként, 23 óra 30 perc és 4 óra 30 perc között folytatódik Budapest tavaszi nagytakarítása a Váralagút, a Lánchíd, a városligeti Zielinski híd és a Szabadság híd megtisztításával - tudatta a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. az MTI-vel közleményben hétfőn.