Unokáink már megszenvedik a klímaváltozást

Egy most megjelent nemzetközi tanulmány szerint a világ veszélyeztetett régióiban a kultúra, a vízellátás, a természeti környezet és az egészség közül legalább kettőt súlyosan érint a globális felmelegedés. Ha az üvegházhatást okozó gázok kibocsátása nem csökken, és az átlaghőmérséklet 1980-2010-hez képest 4 Celsius-fokkal nő, a károk helyrehozhatatlanok lehetnek.

Az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent összefoglaló szerint különösen kritikus a helyzet Amazónia déli részén, ahol az ivóvízellátás, a kultúra és az ökoszisztéma komoly módosulást szenved. Franziska Piontek, a potsdami Klímakutató Intézet munkatársa, a kutatócsoport vezetője szerint a nehezedő vízhez jutás és a gyenge terméseredmények miatt a második legveszélyeztetettebb régió Európa mediterrán térsége.

A hatások az 1980-2010-es évtizedek átlaghőmérsékletéhez viszonyított 3 Celsius-fokos emelkedésnél lesznek érezhetők. A következmények 4 fokos növekedésnél a Föld lakónak 11 százalékát érinteni fogják. Nagy a veszély Közép-Amerika és Afrika trópusi tájain és Etiópia fennsíkjain. Dél-Ázsia egyes vidékei hasonlóan megszenvedhetik a rossz termést, a romló vízellátást és a természeti környezet változását.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.