Uniós támogatással nő az energiahatékonyság Nyugat-Dunántúlon

Közösen épít ki energiahatékonysági tanácsadó hálózatot a nyugat-dunántúli térségben a bécsi és a Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, az ausztriai Energiagazdálkodási Intézet, valamint a Centrope közép-európai régiót Magyarországon képviselő Ceurina Kft.

A szeptember közepén induló, 2014 február végéig tartó Energiahatékonysági Szolgáltató Iroda projekt az AT-HU osztrák-magyar határ menti együttműködés keretében valósul meg. A program végrehajtását az unió közel félmillió euróval támogatja. Szokolay Örs, a Ceurina ügyvezetője elmondta, a projekt több mint két éves időtartama alatt az osztrák szakemberek legalább húsz, elsősorban épületgépész végzettségű nyugat-dunántúli tanácsadót képeznek majd ki váltakozó, magyar és ausztriai helyszíneken. Az önálló munkavégzéshez szükséges ismeretek elsajátítását követően a kiképzett energiahatékonysági tanácsadók két-három, az önkormányzatok számára térítésmentes projektben bizonyítják majd szakértelmüket: új és már működő közintézmények energiatakarékos üzemeltetésére dolgoznak majd ki konkrét, számításokkal megalapozott, gyorsan megtérülő megoldásokat.

 
Az összefogás résztvevői azt remélik a kezdeményezéstől, hogy a közintézmények mellett gazdasági vállalkozások is nagy számban veszik majd igénybe a 2014-től minden szereplő számára elérhető szolgáltatást, így a térségben a most még nagymértékben tapasztalható energiapazarlás pár éven belül jelentősen csökken. A bevezetni kívánt modell mintája ÖkoBusinessPlan néven tíz éve működik sikeresen Bécsben. A szervezett tudatformálás eredményeként az osztrák fővárosban az új beruházások többsége már a leghatékonyabb energiafelhasználást biztosító műszaki megoldások beépítésével valósul meg.

Ajánlott tartalom

Percek alatt telepíthető napelemes rendszer? Piacra dobták!

Már árulják a 10 perc alatt telepíthető erkélynapelemes rendszert.