Uniós támogatással fejlesztik a révfülöpi agglomeráció szennyvíztelepét

Várhatóan az idei év első felében kezdődik el az állam tulajdonában lévő balatoni regionális szennyvíz rendszer révfülöpi központi szennyvíztisztító telepének fejlesztése és bővítése, amelyhez uniós pályázaton csaknem 465 millió forint támogatást nyert az üzemeltető Dunántúli Regionális Vízmű (DRV) Zrt. – közölte a cég az MTI-vel.

A révfülöpi agglomerációt alkotó települések – Révfülöp, Balatonszepezd, Kővágóörs és Zánka – szennyvizét a Révfülöphöz közeli Balaton-parti szennyvíztisztító telep fogadja és kezeli, a tisztított szennyvíz befogadója közvetlenül a Balaton – mondta Czipri András, a DRV pályázati projektvezetője. Hozzátette: a 2014 végéig megvalósuló fejlesztés célja a határértéken működő szennyvíztelep technológiai korszerűsítése, üzemeltetési költségeinek csökkentése mellett a szigorodó kibocsátási határértékeknek és hatósági követelményeknek való megfelelés. A közel 600 millió forint összértékű projekt műszaki tartalma szerint korszerűsítik a meglévő ülepítéses szennyvíztisztítási technológiát. A háromlépcsős tisztítási technológia korszerűsítésére a meglévő műtárgyak felhasználásával, átalakításával kerül sor. A szennyvíziszap ártalmatlanítását új gépészeti berendezésekkel fejlesztik, a projektet az Új Magyarország Fejlesztési Terv Környezet és Energia Operatív Programja (KEOP) támogatja.  A projektvezető tájékoztatása szerint a fejlesztés előkészítése uniós támogatással még 2008-ban kezdődött el és 2011-ben zárult le.

Ajánlott tartalom

Karcsúsít a JYSK: évi több tonna alumíniumot és több mint 40 konténert spórolnak meg

Változás jön a JYSK bizonyos termékeinél: a dán vállalatnál a paplanokat ezentúl máshogyan csomagolják, ezzel annyit helyet spórolnak meg, hogy évente több mint 40 konténerrel kevesebbet használnak majd. A kerti székekről pedig eltűnik egy alumínium díszítő elem, amivel évente 22 tonnával csökken a felhasznált alumínium mennyisége.