Uniós támogatással csatornahálózat épül Kisrécsén

Közel 80 százalékos uniós támogatással csatornahálózat épül a 210 lelkes Kisrécsén – tájékoztatta Tóth Lúcia Krisztina, a Zala megyei település polgármestere szerdán az MTI-t.

A csatornahálózat kiépítésével és a szennyvíz ártalmatlanításával megoldódnak a környezetvédelmi gondok a kistelepülésen. Kisrécse vízgyűjtő-területe a Kis-Balaton és a Mura vízgyűjtőjét is érinti. Jelenleg a közel 3500 tonna folyékony hulladék 15 százalékát tudják csak ártalmatlanítani, a többi szennyező anyag a talajba és a talajvízbe szivárog. A szippantott és elszállított szennyvizet mezőgazdasági területen helyezték el, ami további környezetterhelést okozott.

A projekt uniós támogatással, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg. A 126 millió forint összköltséggel megvalósuló beruházáshoz 100 millió forintot pályázati támogatást nyertek. A projekt utófinanszírozású, ezért a település a beruházás költségeit és az önerőt hitelből fedezi. A bekötés a családonként 210 ezer forintba kerül, a 80 háztartásból 75-öt már bekötöttek a hálózatba – mondta a polgármester.

A szennyvízberuházást várhatóan augusztus végén adják át. A vezetékeket a domborzati viszonyok miatt 4 méterrel a föld alatt építették ki; a 2,3 kilométer hosszú vezetékrendszerből eddig 1800 méter gerinc- és közel 600 méter bekötővezetéket építettek ki, és elkészült az átemelő is. A szennyvíztisztító-telep kapacitása naponta 20 köbméter; a tisztított szennyvíz a tisztítótelepről a Bakónaki patakon át a Principális csatornába, onnan pedig a Mura folyóba kerül.

Ajánlott tartalom

Karcsúsít a JYSK: évi több tonna alumíniumot és több mint 40 konténert spórolnak meg

Változás jön a JYSK bizonyos termékeinél: a dán vállalatnál a paplanokat ezentúl máshogyan csomagolják, ezzel annyit helyet spórolnak meg, hogy évente több mint 40 konténerrel kevesebbet használnak majd. A kerti székekről pedig eltűnik egy alumínium díszítő elem, amivel évente 22 tonnával csökken a felhasznált alumínium mennyisége.