Kezdőlap / Rovatok / Energiagazdálkodás / Uniós környezetvédelmi miniszterek: Koppenhágát sikerre kell vinni

Uniós környezetvédelmi miniszterek: Koppenhágát sikerre kell vinni

Sikerre kell vinni az éghajlatváltozás elleni küzdelemről szóló decemberi koppenhágai világkonferenciát – fogalmazta meg Norbert Röttgen német környezetvédelmi miniszter a közös uniós célkitűzést, a tagországok környezetvédelmi minisztereinek hétfői brüsszeli tanácskozása kezdetén.

Az ENSZ által a dán fővárosba összehívott értekezleten az előzetes jelzések szerint nem várható kötelező jogi érvényű dokumentum elfogadása arról, mely országok, illetve ország csoportok milyen időhatárokon belül milyen mértékben csökkentsék a légkör felmelegedését okozó szén-dioxid-kibocsátásukat. A célul kitűzött “siker” így alighanem valamilyen politikai jellegű kötelezettségvállalást jelenthet a legfontosabb kérdésekben. Ennek elmaradása, a december 7. és 18. között tartandó koppenhágai konferenciának a kudarca Röttgen szerint világszerte katasztrofális következményekkel fenyegetne.
Az uniós szakminiszterek most a végső simításokat igyekeznek elvégezni a Koppenhágában képviselendő álláspontjukon. Fő célkitűzésnek azt tekintik, hogy 2050-ig sikerüljön 2 Celsius foknál megállítani a Föld átlagos évi hőmérsékletének emelkedését. A szén-dioxid-kibocsátás csökkentésének 80-95 százalékát a fejlett ipari országokban kell realizálni.
Kérdés, hogy az ambiciózus európai célkitűzésekhez – illetve a célok eléréséhez szükséges anyagi áldozatvállaláshoz – mennyire lesznek partnerek az amerikaiak, a kínaiak, valamint a többi “feltörekvő” ország. A közelmúltban kedvező jelzéseket adott Oroszország és Brazília, de Washington és Peking álláspontja miatt egyelőre nem lehet jogilag kötelező formában pontosan rögzíteni a kötelezettségvállalásokat.

Ajánlott tartalom

Hol a legdrágább az áram a világon?

A német fogyasztók fizetik a legmagasabb áramdíjat a világon, több mint a dupláját a globális átlagnak a Verivox összehasonlító portál és a Global Petrol Prices energiaipari adatszolgáltató felmérése alapján.