Kezdőlap / Technológiák / Háztartási eszközök / Ültethető esőkabát burgonyából

Ültethető esőkabát burgonyából

Az utóbbi hetek esős időjárása miatt az esernyő vagy az esőkabát állandó sétakellékké vált. A spanyol Equilicuá márka jóvoltából most az utóbbi technológiai fejlődéséről számolunk be.

Technológiai fejlődés az esőkabátoknál? Igen, hiszen a spanyol cég a hagyományos kabátokkal ellentétben kifejlesztett egy bioplasztikból készült darabot, mely teljes egészében felbomlik a természetben. A burgonyakeményítőből és más természetes anyagokból származó plasztik 100%-ban lebontható és komposztálható terméket eredményezett. Mint kiváló komposzt táplálja a földet, ám ez még nem volt elég a fejlesztőknek és elhelyeztek a kabátban egy magokat tartalmazó kis részt is.

A magok egy kis agyaglabdában kaptak helyet, mely különlegességének köszönhetően védi és tárolja azokat egészen addig, amíg el nem ültetik, tulajdonképp, a kabátot. A speciális agyaglabda neve Nendo Dango, a japán mikrobiológus, Masanobu Fukuoka találmánya. Attól nem kell tartani, hogy özönvíz esetén szépen lassan elkezd a kabát kicsírázni, a lebontási folyamat és a magok fejlődése különleges feltételek mellett valósul meg. Mivel a kabát a spanyol Más Árboles Foundation-nel együttműködve, az ottani workshopban készül, valódi mediterrán növények és herbáriák kerültek a labdacsba. A bioplasztik maga Németországban készül, a 20 különböző fajta burgonya pedig Franciaországból származik.

A vállalat és az alapítvány a tájékoztatásra illetve a nevelésre is nagy hangsúlyt fektetett. Érdekes, kreatív, olykor vicces grafikákkal hívják fel a figyelmet az éghajlatváltozásra és a kőolaj függőségre, valamint arra, hogyan lehet felismerni és megkülönböztetni a biológiailag lebomló műanyagokat.

Számos terméken feltűntetik, hogy biológiailag lebonthatóak, miközben nem komposztálhatóak, így bomlási folyamatuk során káros összetevőik is a talajba kerülnek. Az esőkabáton is feltüntetett „Compost OK” címke garantálja a természetes és teljes bomlási folyamatot.

Ajánlott tartalom

Fából csokornyakkendő?

Megszokottá vált megjelenésünket könnyedén dobhatjuk fel a Patore' izgalmas facsokornyakkendőivel, amelyek már Magyarországon is elérhetőek.