Ukrán lap: gyanús a magyar vörösiszap

Ukrán hivatalos vélemények szerint nem veszélyezteti a Duna ukrajnai szakaszát a magyarországi zagytározóból kiszabadult vörösiszap, de helyi független szakértők tartanak a folyóba jutott nehézfémek károsító hatásától, sőt vannak, akik biológiai fegyvert” sejtenek a környezeti katasztrófa hátterében – írta szerdán a Szegodnya című ukrán napilap online kiadása.

Az újság az ukrán dunai vízfigyelő-szolgálat adataira hivatkozva azt írja, hogy szerdán vagy csütörtökön eléri a Duna ukrajnai szakaszát a magyarországi alumíniumüzemben két hete bekövetkezett baleset következtében kiszabadult vörösiszap. Az Ukrán Vízgazdálkodási Állami Bizottság sajtószóvivői irodája szerint a szakembereik naponta vizsgálják a Duna vizét, és állandó kapcsolatban állnak a román és szerb társszolgálatokkal, de Romániában eddig semmilyen változást sem észleltek a vízminőséget illetően, Szerbiában pedig csak igen jelentéktelen szennyezést mutattak ki.  Egyébként is a szennyező anyagok 96 százaléka Magyarország területén maradt, hála az ott felállított iszapcsapdáknak” – nyilatkozta a lapnak Alekszej Csunarjov szóvivő, megjegyezve, hogy az ukránoknak nincs mitől tartaniuk.

Független szakértők szerint azonban még korai lenne nyugodtan hátradőlni, mert – mint állítják – a vörösiszapban lévő lúg ugyan nem jut el Ukrajnába, de a nehézfémekről ez nem mondható el. A lap idézi Vlagyimir Borejko kijevi ökológust, aki úgy vélte, a nehézfémtartalom elkerülhette a vízminőséget vizsgálók figyelmét, mert a mintákat rendszerint a felszín alatti rétegekből veszik, míg a nehézfémek három-négy méter mélyen találhatók. Szerinte a nehézfémek egyébként is leülepednek a fenékre, és a táplálékláncba bekerülve végül a halakból az emberek szervezetébe juthatnak.
Alekszej Csisztyakov, az Ukrán Halászok Szövetségének elnöke az újságnak elmondta, erősen kételkedik abban, hogy itt egyáltalán vörösiszapról lenne szó. A kételyeit az táplálja, hogy a magyarországi helyszínen készült képeken a bokrok és fák levelei zöldek, márpedig – állítja – a lombozat azonnal elpusztult volna, ha a lúg koncentrációja olyan erős, mint amiről beszéltek. Igencsak gyanús számára az is, hogy a magyar hatóságok senkit nem engednek a katasztrófa helyszínére, nem mehetnek oda sem ukrán, sem nemzetközi szakemberek, vagyis szerinte valamit titkolnak.  Lehet, hogy biológiai fegyverről van szó” – ismételte meg az ukrán médiában már korábban megjelent feltételezést a halászati szakember.

Egyetért Csisztyakovval Valerij Oszipov odesszai ökológus, a Dél-ukrajnai Ökológiai Szövetség vezetője, aki kifejtette: kételkedik abban, hogy az ukrán hatóságok igazat mondanak, mivel szerinte a Dunába jutott vegyi anyagok nem  szívódhattak fel” ilyen hamar. Ezért ők felszólítják a helyi lakosságot, hogy ne igyanak a Duna vizéből, és az állatokat se itassák vele.
A független szakértők állításaival kapcsolatban Csunarjov vízügyi szóvivő elmondta: az ukrán vízügyi hatóságoknak nincs semmilyen adatuk arra vonatkozóan, hogy nem vörösiszapról lenne szó, s a hasonló kijelentéseket kommentálni sem érdemes.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.