Újraszigetelt házak: energiatakarékos és ronda

Alacsony energiaigényű ház, passzívház, hőszigetelt ablakok és újraszigetelt régi falak – új, de egyre többet emlegetett kifejezések Magyarországon.

Nálunk sokan Ausztriát és Németországot tartják követendő példanak, ha az építészetben teret hódító új gondolkodásmódról van szó írja a kitekinto.hu. Németország valóban sok mindenben elöl jár, de a lelkesedés mellett itt-ott hallani szkeptikus hangokat is. A Frankfurter Allgemeine Zeitung egyik beszámolója arra hívja fel az olvasók figyelmét, hogy szép, szép az energiatakarékos szemlélet – de ennek következtében sajnos egyre több helyen csúnya a városkép. Az utólagos falszigetelések ugyanis egyenkinézetet adnak az épületeknek, s ezáltal elvesznek a különböző korokban épült házak jellegzetességei, csorbát szenved a városok sokszínűsége. A német lapban megjelent cikk szerzője szerint az eltűnés veszélye fenyegeti az ötvenes évekből származó építészeti emlékek egy részét. Bár nem bontják le őket, de az államilag támogatott energiatakarékos újraszigetelés már-már járványnak nevezhető, amely eltűnteti a homlokzatok díszítettségét, s azután úgy bebugyolálja az épületek maradványait, mintha múmiák volnának. Sok helyütt beépítik a kis balkonokat, és minden, ami korábban finom és elegáns volt, most vastag, durva és robosztus lesz.

 
A német kormány célkítűzése szerint 2050-ig 75 százalékkal csökkenteni kell az országban az szén-dioxid-kibocsátást, és minden lakóháznak meg kell felelnie az energiatakarékossági kritériumoknak és el kell érnie a passzívházak szintjét. A Frankfurter Allgemeine Zeitung munkatársa az általánosan érezhető világvége hangulatnak, a katasztrófavárásnak tudja be azt, hogy az emberek mindenféle hezitálás nélkül, úgy követik az új trendet, mintha szemellenzőt viselnének. Úgy tűnik, a fenyegető új jégkorszak máris szedi áldozatait – Németország történelmi épületei között.

Ajánlott tartalom

A napelemek megtermelik a Kstar energiatárolója egyszerűen eltárolja az energiát

A KSTAR az új energiaforrások és a teljesítményelektronika egyik vezető márkája. Ide tartoznak az adatközpontok számára kritikus infrastruktúrák elemei (UPS, akkumulátorok és precíziós klímaberendezések), a moduláris adatközpont-megoldások, valamint átfogó fotovillamos és energiatárolási megoldások.

Nincs hozzászólás

  1. A vastag hőszigetelések jellemzően a homlokzatokon látszanak. Fontos hangsúlyozni, hogy a homlokzati hőszigetelések (legyenek azok vékonyak, vagy vastagok) nem csak energetikai beavatkozási lehetőségek, hanem új “vakolatarchitekturális” esélyt is adnak a tervezőknek. Az, hogy ez nem került ezideig kihasználásra az alapvetően szellemi restség, de természetesen beruházói igénytelenség is. Semmi gátja nincs új és felújított homlokzatokon gazdag esztétikai formaképzés megvalósításának.
    Borzák Balarám Béla építészmérnök – építészeti vezetőtervező – iü. szakértő épületszerkezet és épületfizika szakterületeken

  2. Áve!

    Kedves városvédők! Igazuk van, szép volt az ötvenes évek stílusa, rendben őrizzük meg. Hm, viszont akkor a népesség csak a fele volt a mainak és a káros anyag kibocsátás is. Le kell lőni a népek felét, autókat bezúzni, kész, maradhat a homlokzati stukkó.
    Na a fenti ugyan annyira baromság, mint az építész urak félelme a kockaháztól.
    Túlnépesedtünk, ez a fő baj, ha nem szeretnénk csökkenni akkor a jelenlegi életvitelünket, energia felhasználásunkat kell változtatni.
    A sivatagi vándor is csökkenti a napi vízfogyasztását 3 literre, ha tudja, hogy 10 napi járóföldre van az oázis és neki csak 30 liter vize van.
    Mi mai emberek ebből megiszunk ma 5 litert a többiben lábat áztatunk….

    Üdv Bal3