Újraindult Romániában a Zöld ház-program

Újraindítják Romániában a megújuló energiaforrások használatát támogató, öt éve felfüggesztett Zöld ház-programot – közölte a bukaresti környezetvédelmi vízügyi és erdészeti minisztérium szerdán.

A tárca 94 millió lejes (6,5 milliárd forint) keretet különített el azok támogatására, akik napkollektoros rendszerrel biztosítják, vagy azzal egészítik ki ingatlanuk hőenergia-ellátását. Az érdekeltek 3000-től 8000 lejig terjedő vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak, annak függvényében, hogy nyomás nélküli, vagy nyomásos berendezést szerelnek be.

Cristina Palmer környezetvédelmi miniszter szerint Románia azon országok közé tartozik, amelyek előtt komoly gazdasági lehetőségek állnak a megújuló energiaforrások hasznosítása terén. Ha sikerülne a rendelkezésre álló napenergiát hasznosítani, azzal az ország melegvíz-szükségletének felét és a lakások fűtési energiaigényének 15 százalékát fedezhetnék – magyarázta. A most meghirdetett Zöld ház-program támogatásaira október közepétől kezdődően csaknem egy hónapig lehet majd pályázni. A keretösszeg kétharmadát magánszemélyeknek, fennmaradó harmadát pedig közintézmények és önkormányzati közüzemek között osztják szét.

Ajánlott tartalom

Az elmúlt időszakban az atomenergia folyamatos fejlődésen esett át

Nemzetközi előrejelzések is azt mutatják, hogy az atomenergetika reneszánsza következik, és ebben a folyamatban a Roszatom fontos szerepet vállal, technológiájával biztosítja a bővülés feltételeit - mondta Kirill Komarov, a Roszatom vezérigazgatójának első helyettese, nemzetközi üzletfejlesztési igazgató kedden Szocsiban, az Atomexpo záró sajtótájékoztatóján.