Kezdőlap / Rovatok / Energiagazdálkodás / Újraindult Romániában a Zöld ház-program

Újraindult Romániában a Zöld ház-program

Újraindítják Romániában a megújuló energiaforrások használatát támogató, öt éve felfüggesztett Zöld ház-programot – közölte a bukaresti környezetvédelmi vízügyi és erdészeti minisztérium szerdán.

A tárca 94 millió lejes (6,5 milliárd forint) keretet különített el azok támogatására, akik napkollektoros rendszerrel biztosítják, vagy azzal egészítik ki ingatlanuk hőenergia-ellátását. Az érdekeltek 3000-től 8000 lejig terjedő vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak, annak függvényében, hogy nyomás nélküli, vagy nyomásos berendezést szerelnek be.

Cristina Palmer környezetvédelmi miniszter szerint Románia azon országok közé tartozik, amelyek előtt komoly gazdasági lehetőségek állnak a megújuló energiaforrások hasznosítása terén. Ha sikerülne a rendelkezésre álló napenergiát hasznosítani, azzal az ország melegvíz-szükségletének felét és a lakások fűtési energiaigényének 15 százalékát fedezhetnék – magyarázta. A most meghirdetett Zöld ház-program támogatásaira október közepétől kezdődően csaknem egy hónapig lehet majd pályázni. A keretösszeg kétharmadát magánszemélyeknek, fennmaradó harmadát pedig közintézmények és önkormányzati közüzemek között osztják szét.

Ajánlott tartalom

Tűz volt a paksi atomerőműben

Kisebb tűz ütött ki csütörtökön délelőtt a paksi atomerőmű 4-es blokkjának turbinagépházában - közölte honlapján az Országos Atomenergia Hivatal (OAH).