Újrahasznosított portrék

A környezetvédelem és a klímaváltozás témája egyre népszerűbb a művészeti világban.

Egy művész különösen ezért terjeszti környezetbarát filozófiáit – portréi teljes egészében haszontalan elemekből készülnek. A hulladéklerakókba szánt tárgyak újra feldolgozása mindig is kreatív folyamat volt, de egy ügyes művész kezei között remekművek születnek. Az ilyen alkotásnak hatalma van, képes kibővíteni a képzeletünket – az igénytelen hulladékból így lesz művészet.

Ecuadori mesterfodrászok ihlették a brit művészt, Jane Perkinst. A dél-amerikai fodrászok törött, csillogó ékszereket és egyéb tárgyakat használnak fel munka közben. A BBC Brasil szerint Perkins 2008 óta foglalkozik eme újrahasznosítási technikával. Portréihoz gombokat, játékokat, műanyag villát használ fel – vagy bármi mást, ami a keze ügyébe kerül. Munkáiból szervezett kiállítás az angliai Devon Open Studios-ban tekinthető meg.

Perkins elmondta, minden azzal kezdődött, hogy ráeszmélt, mennyi mindent gyűjtött össze gyerekkora óta. Régebben a gyöngyökkel és a hímzéssel is foglalatoskodott, majd előtérbe került az újrahasznosítás, és ahogy egyre több sikerélményre tett szert, egyre nagyobb lett a lelkesedése is. :
Szemben a hagyományos újrahasznosítással, Perkins műveinek alapanyagainak sokkal nagyobb értéke lesz, mint korábban volt. Ennek ellenére még most sem nevezi magát újrahasznosítónak.
„Azt hiszem, úgy írnám le magam, mint „újra feldolgozó” – ez azt jelenti, hogy veszem a dolgokat, és valami mást készítek belőlük. Az egészet törött ékszerekkel és műanyag játékokkal kezdtem. Azóta más, talált anyagokból is készítek kollázst.”

Míg Perkins általában politikusokról és a világ vezetőiről készít portrét, művei nem politikai megfontolásból, sem valamiféle hulladék-nyilatkozatként születtek – ez az, amely munkáját igen vonzóvá teszi. Nehéz, nem felülvizsgálni a hulladék, illetve az újrahasznosítás fogalmát, amikor látni, hogy milyen összetett formákat lehet létrehozni belőle. Ha jobban megnézzük, általában milyen rendetlenségben élünk, ki tudja, milyen lehetőségek jelennek még meg?

Ajánlott tartalom

Fát ültettek a ferencvárosi labdarúgók a Budakeszi Vadasparkban

Környezetvédelmi akció keretében fa- és cserjeültetésen vettek részt csütörtökön a Ferencváros labdarúgói - Botka Endre, Dibusz Dénes és Varga Barnabás -, a klub utánpótláskorú játékosai, illetve a kezdeményező cég több képviselője a Budakeszi Vadasparkban.