Albánia 41 éven keresztül szenvedett Enver Hoxha paranoid diktatúrája alatt. Elszigetelt ország volt, egy olyan támadásra készülve, mely soha nem következett be.

Újrahasznosítják a betonbunkereket

Albánia 41 éven keresztül szenvedett Enver Hoxha paranoid diktatúrája alatt. Elszigetelt ország volt, egy olyan támadásra készülve, mely soha nem következett be.

A diktátor 1967 és 1986 között 750,000 betonbunkert építtetett, így minden negyedik albán lakosra jutott egy. Ezek közül sok fennmaradt, és a fiatalok, akik számára már nem hordoznak fájdalmas emlékeket, elkezdték felújítani és újrahasznosítani őket. Galériákat, tetoválószalonokat, hosteleket, nightclubokat, és éttermeket nyitottak a bunkerekben. Két albán diák pedig elhatározta, hogy könyvet ír róluk. A „betongomba” projekt dokumentálja ezeknek az épületeknek az újrahasznosítását, és részletesen elmagyarázza, hogyan lehet átalakítani őket, modellekkel és a hozzájuk tartozó költségekkel. Egy hármas bunker felújítása például 44,000 forint körüli összegbe kerül. Az épületek három méretben készültek: kicsi, közepes és nagy. Egy nagy lőrés van mindegyikben, a külső falat pedig föld borítja. Körülbelül 30,000 forint értékű fém is található a szerkezetükben, ezért sokat felrobbantottak, hogy kinyerjék belőlük amit lehet. A megmaradt bunkerek a „betongomba projekt” segítségével új életre kelhetnek, és az elnyomás és paranoia szimbólumai helyett pozitív üzenetet közvetíthetnek.

a bunker belül

a bunker

Ajánlott tartalom

Harmadik-negyedik helyet foglaljuk el a dízel és benzin árakkal a környező országhoz képest

Elérhetőek a hazai és régiós üzemanyagár-információk a Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) honlapján, a hazai dízel és benzin ára a harmadik-negyedik helyen van a környező országok között - hívta fel a figyelmet a szervezet pénteken.