Újrahasznosítható cigarettacsikkek?

A világon évente keletkező több billió cigarettacsikk értékes hulladék lehet – állítják kínai tudósok. A csikkekből kinyert vegyszer acélcsövek rozsdásodását előzheti meg.

Becslések szerint évente 4,5 billió (4,5 ezer milliárd) cigarettacsikk kerül a környezetbe a világon. A cigarettavégek nemcsak a szemet szúrják, de többek között halak pusztulását is okozhatják.
A csikkek újrahasznosítási lehetőségeinek kutatása már régóta napirenden van, azonban nem könnyű feladat. Kínai tudósok most azt állítják, áttörést értek el.
Az Amerikai Kémiai Társaság kéthetente megjelenő, Industrial & Engineering Chemistry Research című tudományos lapjában megjelent cikkben a szerzők beszámolnak arról, hogy kilenc olyan anyagot azonosítottak a cigarettacsikkben, amelyekkel ha bevonják az N80 típusú, olajvezetékekben használt acélfajtát, a védőréteg meggátolja annak rozsdásodását.

“A fémfelület megóvható, a vasatom további felbomlása pedig megelőzhető” – írják a cikkben a többek között nikotint tartalmazó vegyület hatásáról.
A kínai állami olajcég finanszírozta kutatás eredménye többek között azért lehet fontos, mert az olajiparban használt acélcsövek rozsdásodása évente dollármilliókba kerül a cégeknek.
Kínában él a legtöbb, mintegy 300 millió dohányos a világon, és az országban fogyasztják el a világ cigarettáinak egyharmadát. A kínai férfiak közel 60 százaléka dohányzik, átlagosan napi 15 szálat.

Ajánlott tartalom

Feleslegessé vált mobiltelefonokat gyűjt az Auchan

Az Auchan Magyarország is csatlakozik ahhoz az akcióhoz, amelynek célja, hogy minél több, már nem használt mobilkészüléket, GPS-t, tabletet és ezekhez használt töltőt, kábelt gyűjtsenek vissza a magyar háztartásokból, elősegítve ezzel a körforgásos gazdaságot - közölte a vállalat hétfőn az MTI-vel.