Negyedszer is útnak indul az ÖKO-Pannon interaktív rendezvénykamionja, hogy egy hónapon át játékos eszközökkel buzdítsa a hulladékok újrahasznosítására Magyarország diákjait.

Újrahasznosítási Hónap

Negyedszer is útnak indul az ÖKO-Pannon interaktív rendezvénykamionja, hogy egy hónapon át játékos eszközökkel buzdítsa a hulladékok újrahasznosítására Magyarország diákjait.

A körforgásban nincs megállás, az Újrahasznosítási Hónap 2010-ben minden idők legzöldebb fesztiválidényét követi. A 2010-es évek ifjú generációja számára már minden helyszínen természetes adottság a szelektálás lehetősége.
Az ÖKO-Pannon Nonprofit Kft. mozgó kiállítása 2007 óta minden szeptemberben útra kel, hogy interaktív játékokkal, kézzelfogható példákkal, élményszerű formában ismertesse meg a magyar diákokat a szelektív gyűjtéssel, a hulladékok újrahasznosításával. Idén megújult a rendezvénykamion arculata a természetben zajló körforgást idézik, arra ösztönözve a fiatalokat, hogy segítsenek hasonlóan természetes folyamattá tenni a csomagolások újrahasznosulását.
Az Újrahasznosítási Hónap rendezvénykamionja 2010. szeptember 8. és október 6. között 19 városba látogat el, mindenütt egy-egy napig várja az érdeklődő közönséget a vendéglátó városok által kijelölt közterületen, Budapesten szeptember 8-án és 9-én a Millenáris Parkban tekinthető meg.

Csodák kamionja
Az Újrahasznosítási Hónap kiállítóeszközeit a Csodák Palotája tervezői készítették, minden kipróbálható, megérinthető. A varázsdoboz, a térképes játék és a papírmerítés új ismereteket kínál, míg a számítógépes kérdezz-felelek a diákok már megszerzett tudását teszteli. A mini hulladékválogató és mágneses szeparátor kicsiben mutatja meg, hogy ipari méretekben is miként osztályozzák, válogatják a szelektíven gyűjtött hulladékokat, a sorbarakó játékban pedig hasznosított másodnyersanyagok mutatkoznak be. A golyós labirintus egy ügyességi feladat keretében tudatosítja a szelektív gyűjtőedények színeit. A kiállítás új eleme a hulladék keletkezésének megelőzésére figyelmeztető 10 hasznos tanács, a megfontolt vásárlás elveitől az újratölthető elemek használatáig. Az idei turné minden állomásán fellép az Alma együttes, akik Öko-riadó koncertprogramjukkal segítik a szemléletformálást.

Anyagok és ismeretek körforgása
Az Újrahasznosítási Hónap 2010-es őszi programja minden idők legzöldebb fesztivál-idényéből merít lendületet: az idei év nyári fesztiváljain rendezvénytípustól függően a keletkezett hulladék 20-55%-a visszakerült az újrahasznosítás rendszerébe.
Az Újrahasznosítási Hónap budapesti sajtóbemutatóján Sziromi-Nagy Tamás, a Zöldövezet Társulás elnöke arról számolt be, hogy a szelektív hulladékgyűjtési rendszer alkalmazásával idén 18 nyári rendezvényen összesen 480 m3 hulladékot gyűjtöttek vissza. A legnagyobb fesztiválokon – VOLT, Stargarden, Balaton Sound, Hegyalja Fesztivál, Sziget, SZIN – gyűjtött összesen 11,5 tonna szelektív hulladékban a legnagyobb részt a PET-palackok képviselték (7,5 tonna), de több mint 1,5 tonna üveghulladék is visszatért a hasznosítás csatornáiba. A fesztiválok mellett már a sportrendezvények is egyre gyakrabban keresik a környezetkímélő megoldásokat, a ma kezdődő Triatlon Világbajnokság helyszínein például szelektív hulladékgyűjtés és repohár is lesz a Zöldövezet és az ÖKO-Pannon szervezésében.

„A 2010-es évek ifjú generációja már élete legtöbb színterén természetes adottságként kapja a szelektálás lehetőségét” – mutatott rá Viszkei György, az ÖKO-Pannon Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója. A koordináló szervezet megbízásából idén készült kutatás igazolta az ÖKO-Pannon évtizedes szemléletformáló tevékenységét: a szelektíven gyűjtők köre az utóbbi két évben is jelentősen növekedett a 18-29 éves korosztályban (35%-ról 50%-ra).  „Aki óvodás korában egy mesejátékból megtanulja melyik hulladék melyik gyűjtőbe való, kisiskolásként kitölti gyakorló füzeteinket, esetleg kipróbálja az Újrahasznosítási Hónap játékait, később egy nyári fesztiválon is magától értetődően keresi majd fel a szelektív gyűjtés színes tartályait.”

Az ÖKO-Pannon friss adatai szerint az idei első félév mérsékeltebb fogyasztása és a gazdasági visszaesés hatására az előző év hasonló időszakához képest nagyjából 10%-kal csökkent a csomagolóanyagok kibocsátása és hasznosítása is. A lakossági begyűjtés mennyisége azonban nem csökkent, így aránya megnőtt a teljes begyűjtésen belül: az év első hat hónapjában meghaladta a 16%-ot, szemben a 2009 első félévében elért 13%-kal. Az első Újrahasznosítási Hónap évében, 2003-ban az ÖKO-Pannon rendszerében a lakosságtól 4300 tonna hulladékot gyűjtöttek be, a 2010-ben már az első félévben átléptük a 26 ezer tonnát.
Az Újrahasznosítási Hónap 2010-es rendezvénysorozata az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális alap társfinanszírozásával a KEOP 6.1.0./B/09-2009-0046 projekt keretében valósul meg.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.