Újra kell értékelni az állatkert termálvizes fűtésére kiírt tendert

A Fővárosi Állat- és Növénykertnek a Széchenyi Fürdő vizével történő fűtésére kiírt tárgyalásos egyszerű közbeszerzés eredményét megsemmisítette a Közbeszerzési Döntőbizottság (KDB) azzal, hogy a nyertes ajánlattevő ajánlatát újra kell értékelni – a határozat a Közbeszerzések Tanácsa honlapján jelent meg.

A feladat a két intézmény közti távfűtő vezeték kiépítése, majd az állatkertben hőközpontok kialakítása volt. A három ajánlattevőből kettő 194 millió forintot kért a munkákért, míg a harmadik 227 millió forintért végezte volna el ugyanazt. Az ajánlatkérő kiszámította a három ajánlat számtani átlagát, mivel a két olcsóbb több mint 15 százalékkal tért el ettől, indoklást kért. Az egyik nem válaszolt, így kiesett a versenyből, míg a másik indokolta az árat, amit az ajánlatkérő elfogadott, és nyertesnek hirdette ki ezt a céget. A vesztes cég jogorvoslatot kért a KDB-től, mivel ragaszkodott ahhoz, hogy kirívóan alacsony ajánlat lett a nyertes.  A döntőbizottság megállapította, hogy a nyertes túl általánosan indokolta az árait, de ilyen volt maga a kérdés is. Ezért alaposan meg kell vizsgálni, hogy valóban kirívóan alacsony-e a nyertes cég ára, és ezt követően kell újra döntenie az ajánlatkérőnek. Miután a jogsértés reparálható, bírságot nem szabott ki a KDB.

Ajánlott tartalom

500 ezer forintos, komplett napelemes rendszert dobtak piacra

Az amerikai Zendure új AIO 2400 csomagja teljesen integrált erkélynapelemes rendszert kínál 800 watt teljesítménnyel, könnyű telepítéssel és intelligens vezérléssel.