Kezdőlap / Rovatok / Zöldinfó / Környezetvédelem / Újra felbukkant az olaj a Mexikói-öbölben

Újra felbukkant az olaj a Mexikói-öbölben

Hosszútávú veszélyt jelentenek a part menti ökoszisztémákra a Mexikói-öböl északi részében a Lee hurrikán miatt felszínre került kátránytömbök, amelyek a tavalyi BP- katasztrófakor kerültek az élővilágba.

Az Auburn Egyetem kutatása szerint a kátránytömbök Alabama állam partjainál bukkantak a felszínre és gyülemlettek fel a Lee hurrikán következtében. A szennyeződésből vett minták megegyező kémiai összetételről árulkodtak a Deepwater Horizon olajfúrótorony robbanása után a tengerbe került olajjal. A vizsgálatok alapján a szakemberek arra a következtetésre jutottak, hogy az olajkatasztrófa óta ugyan 17 hónap telt el, a felszínre kerülő kátrányszennyezések hosszútávú fenyegetést jelentenek a Mexikói-öböl partvidékének ökoszisztémájára.  A BP olajvállalat továbbra is dolgozik az öböl megtisztításán, a szakemberek egyik legfontosabb feladata épp a kátránytömbök összegyűjtése. A  cég a Lee hurrikán után fokozta erre irányuló erőfeszítéseit az alabamai partoknál.

Ajánlott tartalom

Betétdíjas üvegvisszaváltó rendszer jöhet?

A betétdíjas üvegvisszaváltási rendszer bevezetésének lehetőségéről szóló kutatás eredménye szerint a megkérdezettek jelentős része a visszaváltó automaták elhelyezését támogatja, melyeket elsősorban nagyáruházakban látnának szívesen - hangzott el hétfőn a veszprémi Pannon Egyetemen a kutatás eredményeit bemutató rendezvényen.