Újjászületik Veszprém modern negyede

Ha Veszprémre gondolunk, mindenkinek a műemlékekkel zsúfolt, gyönyörű várnegyed jut eszébe. A királynék városának kereskedelmi és közigazgatási központja azonban a hatvanas években alakult ki a híres toronyház, a „Húszemeletes” környékén.

 Ezt a részt újítják most fel, megőrizve az eredeti térkoncepció értékeit. A több mint 3,6 milliárdos összértékű fejlesztésbe a város 26 konzorciumi partnert vont be. Veszprém történelmi központja a Vár, javarészt a köz számára is nyitott, műemlék épületekkel. Ez a környék az elmúlt két évtizedben teljesen megújult, és mintaszerűen helyreállított házaiban olyan látnivalókkal gazdagodott, mint Vass László kortárs művészeti gyűjteménye, vagy a Svájcban élő László Károly neves kollekciója. A város másik, kereskedelmi-igazgatási központját a hatvanas évektől alakították ki, javarészt Kotsis Lajos (VÁTI) rendezési terve alapján. A Kossuth Lajos utca déli oldalának lebontott házai helyén ekkor épült a belváros nevezetes toronyháza, a ténylegesen 19 emeletig nyúló „húszemeletes”, legfelső szintjén a megyei párttitkár lakásával, illetve a hozzá kapcsolódó üzletközpont (építész: Márton István, Lakóterv).

 

Ezzel párhuzamosan a Cserhát nevű városrész földszintes házikói helyére, az újonnan kialakult Münnich tér köré nagyméretű tömbök: pártház, áruház, lakóházak kerültek. A hetvenes években azonban változott a program, és a Kossuth utca északi házsora megmaradhatott. Az új rehabilitáció terveit Ruttkay M. Gyula, a helyi Veszprémterv építésze készítette: az akkoriban szokatlanul gondos, a térburkolat kiképzésére, a szobrok és a lámpák elhelyezésére is kiterjedő munkálatok a nyolcvanas évek második felére fejeződtek be. A tervezőt 1988-ban Ybl-díjjal ismerték el.
A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Törökországot is meghódítanák a kínai napelemes cégek

Úgy tűnik, a kínai beszállítók már a törökországi napelemes piac felé is kacsintgatnak.