Újabb törpe vízerőmű létesül

Eddig nagyjából 1300 hazai lakos teljes áramellátására elég az a vízerőmű-kapacitás, amelyet a Blue Stream Mobil Kft. üzemeltet. A cég igyekszik felkutatni a további lehetőségeket, minivízerőművei fő berendezéseinek sorozatgyártására készül, és külföldön is megvetné a lábát

A parlagon hagyott magyarországi vízenergia-hasznosítási lehetőségek kihasználásába fogott a Blue Stream Mobil Kft. Első lépésben – 2010-től – egyedi tervezésű kis vízerőműveket telepített az üzletileg ígéretes vizekre, ma viszont már ott tart, hogy a berendezések sorozatgyártására készül. Az üzleti konstrukció Zsolt András termelési igazgatótól kapott tájékoztatás szerint az, hogy a kft. kibérli a kiszemelt vízügyi igazgatóságtól a minierőmű számára alkalmas területet és a zsilipet, majd telepíti a saját tulajdonában maradó berendezést. A megtermelt villamos energiát az érvényes kötelező átvételi rendszeren (KÁT) keresztül adja el a Mavir Zrt-nek a KÁT-ban megszabott áron, és meghatározott ideig. Az árbevételen az érintett vízügyi igazgatósággal osztoznak a szerződésükben foglaltak szerint. A szabályozásban elismert megtérülési idő lejártával a villamos energiát a piacon is értékesítheti a cég, de a háztartási méretű kiserőműre vonatkozó törvény, mely az 50 kilovolt amperes (kVA) alatti gépekre vonatkozik, megkönnyíti az áram eladását, írja a vg.hu.

Ajánlott tartalom

500 ezer forintos, komplett napelemes rendszert dobtak piacra

Az amerikai Zendure új AIO 2400 csomagja teljesen integrált erkélynapelemes rendszert kínál 800 watt teljesítménnyel, könnyű telepítéssel és intelligens vezérléssel.

Nincs hozzászólás

  1. istn1@t-online.hu

    Elgondolták volna azt hogy egy zárt rendszerű,három hatalmas tartályú rendszerből álló,erőművet építsenek . A képlet P=Mxalfa szögsebbeség,.Egy nagysúlyú kereket hajtva,zárt térben.Vízzel,vagy netán a sivatagban ,homokkal?kérdezzen ha van kedve?Az áram létrejön.a hajtott generátorban.Üdvözletem ,ajándék tőlem.