Újabb támogatás a kínai napenergiának

Újabb nagyarányú támogatásra tett ígéretet szombaton a kínai kormány a túltermeléssel és csökkenő árakkal küzdő hazai napenergiatermelő ágazatnak- adta hírül a Reuters brit hírügynökség.

A kínai kormány, azaz az Államtanács, júliusban közzétett célja szerint 2015-re több mint négyszeresésre emelné az ázsiai ország napenergiatermelő kapacitását. Ez a következő évben 35 gigawattnyi megtermelt fotovoltaikus energiát jelente. Az Államtanács honlapján közzétett nyilatkozat szerint az Ipari- és Informatikai Minisztérium megteszi a megfelelő lépéseket a napenergia-ipar “egészséges fejlődésének előmozdítására.” A júliusi rendelet továbbfejlesztéseként a minisztérium új irányelveket dolgozott ki a vállalati összeolvadások és akvizíciók végrehajtásához és ágazati standardok kialkításához. Ezen túl, a kabinet továbbra is támogatja a napenergiával kapcsolatos technológiai innovációt, főként a decentralizált energiatermelő rendszerek kialkítására irányuló tevékenységeket. Ugyancsak támogatásban részesülnek azok a fejlesztések, amelyek a napenergia tárolását célozzák. Az új rendelet szerint a minisztérium a továbbiakban igyekszik biztosítani a “rendezett verseny” feltételeit az ágazaton belül. Az Államtanács adatai szerint a napenergia-ágazatnak sikerült talpra állnia az elmúlt évben. 2013-ban a napenergiatermelők országos kapacitása meghaladta a 8 gigawattot, írja a figyelo.hu.

Ajánlott tartalom

Kísérleti üzemanyagár-statisztikát indít a KSH

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a régiós üzemanyagárak monitorozása és összehasonlíthatósága érdekében 2024. április 19-én pénteken közzéteszi új kísérleti statisztikáját. Az üzemanyagár-kísérleti statisztika alapját az Eurostat Weekly Oil Bulletin jelenti, amelynek adataiból a KSH régiós átlagárat számol a 95-ös benzin és dízelüzemanyagokra vonatkozóan - jelentette be szerdán a KSH.