Újabb szög üthető a szélenergiát ellenző tézisek koporsójába

A Siemens szállítja a megoldást arra a sokat hivatkozott kérdésre, hogy az északi tengeri szélparkokban megtermelt, nagy mennyiségű zöldáramot hogyan lehet a szárazföldre, az ott lévő villamos hálózatra juttatni – lehetőleg minél kisebb veszteséggel.

Tengeri szélparkok áramát hosszú útvonalon, megbízhatóan a partra juttatni – erre a feladatra a TenneT német-holland átvitelihálózat-üzemeltető az alacsony veszteségű HVDC (High Voltage Direct Current – nagyfeszültségű egyenáramú) átviteli módszert alkalmazza. Az eddig megrendelt kilenc északi-tengeri offshore hálózati összeköttetésből ötöt a Siemens készít, és ez hozzájárulni a németországi energiaváltás sikeréhez.

A Petrofac-kal alkotott konzorcium vezetőjeként a Siemens szállítja az egyik hálózati összeköttetés, a BorWin3 komplett, hatékony HVDC-technikáját. Partnere, az olaj- és gázágazat több mint 30 év tapasztalattal rendelkező generálvállalkozója, a Petrofac vállalja a szükséges tengeri platform megépítését és offshore installációját. A kábelek szállítására és lefektetésére a TenneT külön pályázatot írt ki, így az nem a konzorcium feladata. A 900 MW átviteli teljesítményű BorWin3 az ötödik hálózati kapcsolat, melyet a TenneT a Siemenstől megrendelt, és rajta keresztül közel egymillió német háztartáshoz jut el majd tiszta szélenergia. Kereskedelmi üzembe állítását 2019-re tervezik.

A Siemens szállítási terjedelme a hálózati összeköttetés minden nagyfeszültségű berendezésére és a teljes szárazföldi állomásra kiterjed. Döntő jelentőségű komponens a két áramátalakító konverter, amelyek a váltóáramot egyenárammá, illetve az egyenáramot váltóárammá alakítják. Emellett a Siemens állomásonként két 670 MVA-es teljesítménytranszformátort, valamint a teljes lég- és gázszigetelésű nagyfeszültségű kapcsolástechnikát is szállítja. A HVDC konvertereket a Siemens nürnbergi konverter-gyárában tervezik, gyártják és tesztelik majd, és ugyanott gyártják a teljesítménytranszformátorokat is.

forrás: hvg.hu

Ajánlott tartalom

A napelemek megtermelik a Kstar energiatárolója egyszerűen eltárolja az energiát

A KSTAR az új energiaforrások és a teljesítményelektronika egyik vezető márkája. Ide tartoznak az adatközpontok számára kritikus infrastruktúrák elemei (UPS, akkumulátorok és precíziós klímaberendezések), a moduláris adatközpont-megoldások, valamint átfogó fotovillamos és energiatárolási megoldások.

Nincs hozzászólás

  1. Helló! Hát ehhez csak annyit tudnák hozzáfűzni hogy a Borwin Beta- át kollégáim a Helwin Alpha-át kollegáim és én dolgoztunk rajta pontosabban a gyenge és erősáramú szerelést! egyébként ezek a legújabbak még most kint a tengeren is van rajta egy pár kolléga. Az amit abban a nagy vaskockában láttam hát az nem semmi a technológia eléggé komoly de a működési el viszont így csak egy villszerelő szemmel nézve viszont nem bonyolult de a sok vezérlés a tömérdek mennyiségű kábel a transzformátorok mérete ami mellett egy kamion is eltörpül és az egyenirányítás az valami fenomenális!
    Megtervezni ezeknek csak a villamosságát hát nem egy hónapos munka és még nincs szó a levegőztetéstől a tűzoltási rendszerről és természetesen magáról erről a dologról!