Újabb szélerőműpark épülhet hazánkban

Nincs jelentős környezeti hatása a Tolna megyei Fürged, Magyarkeszi és Felsőnyék térségében tervezett szélerőműparknak a Közép-Dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség szerint.

A zöldhatóság honlapján közzétett, nem jogerős határozatban ugyanakkor több, a madárvilágot érintő természetvédelmi szempont figyelembe vételét írja elő a beruházó Fürged Szélerőmű Kft.-nek. Az eredetileg 33, jelenleg 16 szélerőművet tartalmazó szélpark első környezetvédelmi engedélye ellen korábban több fellebbezés érkezett zaj-, örökség- és természetvédelmi aggályok miatt. A kifogások között szerepelt többek közt, hogy az egyik szélerőmű a felsőnyéki, avar kori földvár helyén épülne fel, valamint zavarná a környéken fészkelő gyurgyalagokat. A felügyelőség megismételt eljárásban ezeket a Baranya Megyei Kormányhivatal Kulturális Örökségvédelmi Irodája és a Duna-Dráva Nemzeti Park véleményének ismeretében nem találta megalapozottnak. A felügyelőség ugyanakkor felhívta a cég figyelmét arra, hogy a vonuló madarak ütközését villogó fénnyel előzze meg, és folyamatosan kövesse a szélerőműveknek az élővilágra gyakorolt hatását. Ennek részeként három havonta kell jelentést készítenie a madarak repülési útjának változásáról, az esetleges madárütközésekről. A tervek szerint a 2014. második negyedévében induló, mintegy 40-45 millió eurós beruházással egy – a szélerőművek típusától függően – 28,8-36,8 összteljesítményű szélpark épül fel a három település határában, amely 2014. szeptemberben kezdi meg működését.

Ajánlott tartalom

500 ezer forintos, komplett napelemes rendszert dobtak piacra

Az amerikai Zendure új AIO 2400 csomagja teljesen integrált erkélynapelemes rendszert kínál 800 watt teljesítménnyel, könnyű telepítéssel és intelligens vezérléssel.

Nincs hozzászólás

  1. Szép Napot , jó szelet ! Ugyan milyen környezeti terhelése lenne egy nagyméretű ventilátornak a környezetre , ezt az álláspontot eddig sem értettem a hatóságok részéről. A nagyon zöldeknek meg üzenem , hogy a gólya , meg a darumadár nem hülye , pláne nem vak ,hogy neki repüljön . Tisztelettel, egy még Zöldebb .

  2. Ezek a madarak nekirepülnek mindennek:Autók szélvédője,házak ablaka, repülőgépek hajtóműve,a repülőgépek szélvédő üvegét is méretezik madárral való ütközésre stb.Nem túl okosak és nem tudják jól kiszámolni a nagy sebességgel haladó tárgyak helyzetét,de az is lehet,hogy vakok.
    A szél generátor lapátja is igen nagy sebességgel forog.
    Egyébként én is a szélerőművek pártján vagyok(A madarak meg szelektálva lesznek,aztán elkerülik),kérdés,hogy ez a szél által megtermelt energia a felhasználóknak is olcsóbb lesz-e.

  3. Egy másik cikkben találtam:
    A dánok erőműve ráadásul gyors is, a lapátok hegyei maximális forgási sebesség esetén 290 km/h-s tempóban köröznek.
    Ez már ritkíthatja a madárrajokat.