Újabb sikeres „zöld pályázat” – Az uszodára is napelem kerülhet

Zöld utat kapott a kalocsai uszoda napelemes pályázata. Arról, hogy erre a választ várja a város, hat másik pályázata azonban már nyert, sajtótájékoztató keretében számolt be nemrég Török Ferenc polgármester és Kanyó Péter energetikus. Most pedig, mint megtudtuk, a hetedik pozitív döntés is megérkezett.

Így most már hét intézmény energetikai korszerűsítése történhet meg. Vagyis hamarosan megkezdődik a napelemek felszerelése az Eperföldi és a Kertvárosi Általános Iskolákra, a sporttelepen a műfüves pálya megvilágítására és az öltözőkre, illetve a sportcsarnokra, a Zöldfa utcai óvodára és az uszoda épületére. Az uszoda fenntartása szempontjából igen lényeges kérdés volt, hogy sikerül-e az energiaszámlákat ily módon csökkenteni, mivel, mint azt már korábban megírtuk: az uszoda a város egyik legnagyobb energiafelhasználású intézménye.

Az újabb nyertes pályázat részleteiről Kanyó Péter, a város energetikusa számolt be.

– Az uszoda hőszivattyús oldalában, amely a termálvíz-melegítésért felel, rendkívül sok villamosenergia-fogyasztásunk van. Ezt a rengeteg fogyasztást fogja az 50 kilowattos napelem kipótolni, amely jelentős megtakarításokat eredményezhet az uszoda fenntartását tekintve – összegezte a projekt lényegét a szakember.

– Gyakorlatilag az uszoda hőszivattyúi éves szinten 400 ezer kilowatt-órát fogyasztanak, amelyet egy másik pályázati fejlesztéssel szeretnénk mérsékelni, hiszen ez hatalmas szám.  Amennyiben erre a fejlesztésre is sikerül támogatást nyernünk és azt párosítjuk a most elnyert napelemes-rendszerrel, akkor körülbelül 150 ezer kilowatt-órában meg fog állni a fogyasztás – ismertette az uszoda működtetésének gazdaságosabbá tételére irányuló törekvéseket Kanyó Péter.

A zöld beruházások sora a jelen becslések szerint jövőre indulhat Kalocsán. Az egyelőre nem végleges, hogy a hét „napelemes” projekt kivitelezése milyen egymásutánisággal történik, de a legvalószínűbb az, hogy a sportcsarnokkal kezdődik majd a munkálatok sora.

Ajánlott tartalom

Az Alteo 200 forint alaposztalék mellett 200 forint rendkívüli osztalékot fizet

Az Alteo Energiaszolgáltató Nyrt. közgyűlése 200 forint alaposztalék mellett 200 forint rendkívüli osztalék kifizetéséről döntött részvényenként, elfogadva az igazgatóság osztalékfizetési javaslatát pénteken - tette közzé a vállalat a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján.