Újabb olajkatasztrófa

Az elmúlt időszak alighanem egyik legsúlyosabb regionális olajkatasztrófája következett be Nigéria partjainál az afrikai ország kormányának tájékoztatása szerint, miután közel 40 ezer hordó olaj ömlött az óceánba a Shell egyik mélytengeri olajlelőhelyén.

A nigériai hatóságok szerint az olajfolt az Atlanti-óceán egy 185 kilométeres partszakaszán terül el. Az amerikai SkyTruth környezetvédő szervezet ugyanakkor műholdképekre hivatkozva azt állítja, hogy a szennyezés ennél jóval kiterjedtebb, az óceán 920 négyzetkilométeres felületét érinti. Habár a Shell szerint az olaj fele már elpárolgott, a folt csütörtök folyamán közeledett az ország partjaihoz, veszélybe sodorva számos, az érintett területen élő madár- és halfajt. A szivárgás a parttól 75 kilométerre elhelyezkedő Bonga lelőhelyen, egy tartályhajó feltöltése közben következett be. A Shell csütörtökre megszüntette a szivárgást, a szennyezés feltakarítására pedig brit szakértőket küld a helyszínre. A nigériai hatóságok szerint 1998 óta ez a legsúlyosabb olajszivárgás az ország partjainál.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.