Újabb napenergiás pályázatok jöhetnek

Napos őszt remélnek a megújulóenergia-piacon, hiszen októberre újabb pályázatok kiírását harangozta be a kormány a napenergia-hasznosítás terén, miután az Új Széchenyi Terv legutóbbi célpályázatát három nap elteltével le kellett zárni a tömeges jelentkezések és a pénzügyi keret gyors kimerülése miatt.

A pályázatok kiírásával egy időben rangos szakmai kiállítás és interaktív konferencia nyílik Budapesten, valamint további jó hír, hogy újabb, fotovoltaikus (PV) modulokat gyártó üzem kezdte meg működését Kelet-Magyarországon. A hazai piac „naplopóiról” készített összeállítást az OGH Hírügynökség. „Legyen Ön is naplopó” – ezzel a felkiáltással szólítja meg a piacot egy hazai cég. A Föld felszínére érkező napsugárzás több ezerszeresen meghaladja az emberiség energiaigényét. Magyarország területére is kb. 380-szor akkora mennyiségű energia érkezik egy év alatt a Napból, mint az ország teljes évi energia-szükséglete. A napsugárzás teljesítménye nyáron eléri az 1000 W/m2 értéket, minden négyzetméterre érkező napsugárzás energiájával napi közel 100 liter 50°C-os vizet lehetne előállítani. 

 

Ha a Nap az energiaszolgáltatóhoz hasonlóan benyújtaná a számlát azért az energiáért amit egy ház tetőfelületére sugároz, akkor évi több millió forintot kellene fizetne ezért – hívja fel a figyelmet  Varga Pál, a Naplopó Kft. tulajdonosa. Jelen gazdasági viszonyok között támogatás, pályázat nélkül azonban nehezen megvalósítható a fosszilis energiahordozók használatának csökkentése, mindemellett egyre több igény lenne a beruházásokra. A piacon nagy a bizonytalanság, például a KÁT (kötelező áramátvételi törvény) terén is a piaci szereplők egy németországihoz hasonló törvényt és egy egységes állami, kormányzati szerepvállalást várnak: támogatást a megújuló energiák alkalmazására. A magasabb áramátvételi ár egyúttal a többlettermelést is fokozná – jelenleg ugyanis a napelemmel rendelkezők jellemzően csak saját szükségleteik fedezésére termelnek áramot.

 
Varga István, az energiahatékonyságra és intelligens épületekre fókuszáló nemzetközi kiállítás és konferencia (október 19- 20., Material Event Center), a CEP® 2011 szakmai igazgatója rámutatott, hogy  egy friss felmérésük szerint Magyarországon a napenergia-piac a lakosság kevesebb mint 1%-át vonta be, míg Németországban ugyanerre vonatkozóan 10% körüli lefedettségről beszélhetünk. Éppen ezért nagy hangsúlyt kívánnak helyezni az energiahatékony építés és felújítás témakörére, ezen belül pedig a napenergia és szolár technológia aktuális kérdéseire. „A legkönnyebben megvalósítható és leghamarabb megtérülő befektetés az energiahatékonyság szempontjából, az épület homlokzati, oldalszigetelése és a nyílászárók cseréje. Ezt minden energetikai felújítás elején érdemes elvégezni, hiszen önmagában 30-40% csökkenést eredményez az energiafelhasználásban. Ezt követi a költséghatékonyság alapján a napkollektor, napelem, amelyek vízmelegítésre, elektromos áram termelésre, esetleg a fűtés kiegészítésére is használhatók” – hangsúlyozza Varga István.

 
A napenergia használatának növelése érdekében hazánkban is zajlik évről évre a Napkorona-bajnokság, amelyen már több magyar település – a teljesség igénye nélkül: a 27 lelkes Dötktől kezdve Tihany, Tapolca, Budaörs, Törökbálint, Martfű, Orosháza, Szeged, Sopron és Budapest több kerülete, Óbuda, Pesterzsébet és Újbuda –  is szemléletformáló példát tudtak bemutatni. Idén kiemelkedő teljesítményt ért el a 480 lakosú Nagypáli Zala Megyében. A település – amely a Biomassza Bajnokság egyik résztvevője is – a megújuló energiák terén elért eredményeiért az európai díjátadó egyetlen magyarországi díjazott települése lett. A kezdeményezés célja bemutatni, hogy nem csak tőlünk nyugatra, hanem Magyarországon is egyre több intézmény és önkormányzat áll át – sikeresen – a megújuló energiaforrások, így a napenergia hasznosítására. Általában kevés információ áll rendelkezésre a már megvalósult beruházások tapasztalatairól, eredményeiről, az alkalmazott technológiákról, a projekt megvalósítása során felmerült nehézségekről. Ezeket az információkat gyűjtik össze a CEP Expo szervezői, és mutatják be az érdeklődőknek. Szeretnék ugyanis, ha a bemutatott beruházások eredményei követendő példaként szolgálnának, és további önkormányzatokat, intézményeket győznének meg a megújuló energiaforrások előnyeiről – tudta meg az OGH Hírügynökség.

 
Néhány lelkes és elhivatott iparági szereplő kezdeményezésére indult el a közelmúltban a Magyar Napenergia Egyesület, a MANAP.  Az alapítók és az elmúlt egy évben csatlakozó tagok rövid távú célkitűzése az, hogy a jelenleg formálódó új gazdaságpolitikai rendszerben a fotovillamos áramtermelést és a hozzá kapcsolódó kiegészítő tevékenységeket úgy pozícionálják, hogy azok a jelenlegi kedvezőtlen állami megítélés helyett elfoglalhassák méltó helyüket a hazai megújuló energiamixben. Illés Gábor elnök tájékoztatása szerint a MANAP tagjai közé továbbra is várják a Magyarországon tevékenykedő gyártói kapacitással rendelkező termelőket, fejlesztőket (K+F, alkalmazott kutatás), tervezéssel, kivitelezéssel, installációval foglalkozó társaságokat, kereskedőket, forgalmazókat, szolgáltatókat és befektetőket. Bár a piaci hangulat jelenleg nem felhőtlen, egy-egy új gyártó megjelenése mégis a hosszú távú pozitív lehetőséget vetíti előre. A közelmúltban A.SOLAR márkanévvel jelent meg a piacon egy PV-modulokat gyártó vállalat Magyarországon, az Agulhas-Solar Kft. A szolnoki székhelyű,¬¬ és teljes egészében magyar tulajdonban lévő cég alig egy évvel a tervek elfogadása után 2011 júniusában indította el automatizált gyártósorát – zárja a piaci körképet Varga István, a CEP® 2011 szakmai igazgatója.

Ajánlott tartalom

Döntöttek: kötelezővé válik a napelemek telepítése az épületekre

Az Európai Parlament elfogadta az uniós napenergia-szabványt, amely előírja a napelemek telepítését az épületekre az EU tagállamaiban.