Újabb nagy lépés az ingyen áram felé

Elképesztően jó évek várnak a napelemgyártókra, miután termékeikkel immáron a világ számos részén ugyanannyiért lehet előállítani az áramot, mint a hagyományos erőművekkel. Miközben Magyarország az évtizedes hosszúságú, két gigawattos orosz atombiznisszel bíbelődik, a kínai gyárakból évente tucatszám ömlenek ki a gigawattok.

A napelemek gyártói világszerte 2011 óta nem látott kiváló évre készülnek idén. Öt évvel ezelőtt dőlt be az amerikai Solyndra LLC, miután a túlkínálatból fakadó zuhanó árak miatt nem bírta az árversenyt a kínai cégekkel. Eközben az ázsiai országok, élükön Japánnal és Kínával igyekeznek kihasználni a csökkenő napelemárakat: energiatermelésük egyre nagyobb hányadát állítják át a napenergia felhasználására – derül ki a Bloomberg cikkéből. Az ágazat nagy hullámvölgyön van túl, miután a kereslet töretlen fellendülésében bízva több milliárd dollár befektetői tőke áramlott az iparágba 2007-ben és 2008-ban. Ennek eredményeként felfutott a termelés, és hatalmas túlkínálat alakult ki a piacon 2010-re, ami lejtőre küldte a napelemek árát. Négy év alatt 66 százalékkal váltak olcsóbbá.

Ennek jelentős szerepe van abban, hogy a világ egyre több részén kerül pariba a napenergiával és a fosszilis tüzelőanyagokkal előállított energia ára. A másik tényező a napelemek hatékonyságának javulása. Az olcsóbb és jobb panelek a kevesebb napsütést kapó helyeken is használhatók gazdaságosan.

Repkednek a gigawattok

Ég és föld a különbség az iparág mai és három évvel ezelőtti helyzete között – mondja Patrick Jobin, a Crédit Suisse elemzője utalva arra, hogy az árcsökkenés miatt az egekbe szökött a napelemek iránti kereslet. A fellendülés legnagyobb haszonélvezői a kínai vállalatok lesznek, ezek állítják elő ugyanis a panelek háromnegyedét.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Az Alteo 200 forint alaposztalék mellett 200 forint rendkívüli osztalékot fizet

Az Alteo Energiaszolgáltató Nyrt. közgyűlése 200 forint alaposztalék mellett 200 forint rendkívüli osztalék kifizetéséről döntött részvényenként, elfogadva az igazgatóság osztalékfizetési javaslatát pénteken - tette közzé a vállalat a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján.