Újabb melegrekordok dőlhetnek meg ma

Az előrejelzések szerint csütörtökön az ország nagy részén még melegebb lesz, de hétvégére megszűnik a kánikula. Bár szerdán is sokan lettek rosszul, és sok közúti baleset is történt, a kórházakban egyelőre nincs szükség rendkívüli intézkedésekre.

Az országos tiszti főorvos péntek éjfélig rendelte el a hőségriadót.  Török László, az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) munkatársa az MTI-nek elmondta: szerdára virradóra megdőltek a napi legmagasabb minimumhőmérsékleti rekordok, a napi melegrekord viszont csak a fővárosban dőlt meg. Csütörtökön az ország nagy részén még melegebb lesz, a maximumok 34-37 Celsius-fok között alakulnak. Szombatra megszűnhet a kánikula – tette hozzá. A meteorológiai szolgálat csütörtökre is a legmagasabb fokozatú figyelmeztetést adta ki az ország legnagyobb részére. Nagyon erős lesz az UV-B sugárzás is, átlagértéke meghaladhatja az extrém szintet jelző 8-as szintet,ez azt jelenti, hogy a napon akár 15 perc alatt is le lehet égni. Rácz Jenő, a Magyar Kórházszövetség elnöke szerdán azt mondta: a kórházakban a nagy hőség miatt egyelőre nincs szükség rendkívüli intézkedésekre, de ilyenkor orvosilag indokolt lehet egyes műtétek elhalasztása. A Gyógyszerészeti és Egészségügyi, Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet azt közölte: a felügyelt intézményektől eddig nem érkezett jelzés hőség okozta fennakadásról, így központi iránymutatásra nincs szükség.

Pécsen permetkapuval, vízosztással és az utak locsolásával igyekeznek elviselhetővé tenni a hőséget. A helyi vízszolgáltató Tettye Forrásház Zrt. arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a járókelőket hűsítő permetkaput a város leglátogatottabb terén, a Széchenyi téren állították fel. A városháza előtti sátorból hűtött vizet, a Kossuth téren Tettye vizet kínálnak a járókelőknek, akiknek a közkutak is rendelkezésükre állnak. A hőségriadó ideje alatt locsolják a főbb útvonalakat, a munkához a Tettye napi 100 köbméter vizet biztosít. A szolgáltató kitért arra is, hogy kedden Pécsett 28 és fél ezer köbméter volt a napi vízfogyasztás, a tavalyi csúcsot, 30 ezer 600 köbmétert, július 13-án mérték. 

Székesfehérváron a városgondnokság a tűzoltóság közreműködésével esténként locsoltatja a főbb útvonalakat. A Csitáry G. Emil Uszoda és Strand pedig kedvezményes, félárú belépővel látogatható a kánikula idején, és meghosszabbított nyitva tartással este nyolc óráig várja a fürdőzőket – mondta Stettler Zsuzsanna szóvivő. A Széphő Zrt. naponta 10 és 14 óra között a város három pontján ásványvizet oszt a járókelőknek. A Fejérvíz Zrt. az utcai tűzcsapok megnyitásával kapcsolódik be a közös intézkedéssorozatba. Munkatársaik ideiglenes ivókutakat szereltek fel Székesfehérvár több pontján, így a vasútállomásnál, a Kossuth utcai postánál és a Piac téren is. Dunaújvárosban csütörtökig a polgármesteri hivatal B épületében megnyitottak egy légkondicionált helyiséget, amelyet bárki igénybe vehet. Az önkormányzat a hivatal valamennyi mosdóját az ügyfelek rendelkezésére bocsátotta, ahol műanyag poharakat helyeztek el – közölte Németh Tünde szóvivő. Az önkormányzat cége, a DVG Zrt. pedig a város útjainak, tereinek locsolását végzi.

Debrecenben a város főterén állítottak fel permetsátrat. Gábor Zsombor, a városüzemeltetési osztály vezetője elmondta: folyamatosan ellenőrzik a köztéri szökőkutak, csobogók működését és azt a csaknem negyven köztéri kutat, amelynél szintén felfrissülhetnek az arra járók. A DKV közlekedési cég felkészült a villamossínek hűtésére, a lakosság pedig betérhet hűsölni a légkondicionált terekkel rendelkező intézményekbe, illetve bevásárlóközpontokba is – tette hozzá. Szolnokon tűzoltófecskendőkkel is hűtik az aszfaltot – közölte S. Tóth Anikó megyei katasztrófavédelmi szóvivő. A megyeszékhely három pontján osztanak vizet a Munkalehetőség a Jövőért Szolnok Nonprofit Kft. és a polgárőrség munkatársai. A vasútállomáson a MÁV hasonló akció keretében segíti utasait a forróság elviselésében.

Vácott két templom és a művelődési ház áll a forróság elől menedéket keresők rendelkezésére – közölte Cseledy András, a Pest megyei város polgármesteri hivatalának kommunikációs referense. A hűsölni vágyók 10 és 18 óra között a Konstantin téri székesegyházba, 10-től 16 óráig a Március 15. téri Fehérek templomába, reggel 8 és délután 18 óra között a Madách Művelődési Központ aulájába térhetnek be. A százhalombattai Piac téren és az óvárosi Szent László téren permetkapuk alatt hűsölhetnek a városlakók, és továbbra is igénybe vehetik a Szent István téren a szökőkutakat, az ivókutat és a párásítót. Az önkormányzat szóvivője, Nyilas Hajnalka elmondta, a forróságban a polgármesteri hivatal, a Százhalom Egészségügyi Központ meg a rendőrőrs is nyitva áll mindenki előtt, és a folyosókra kitett vízautomatákat is lehet használni. Emellett a kánikulai napokon reggeltől este 7 óráig locsolják az utakat és járdákat a városban.

Ajánlott tartalom

Súlyos környezeti pusztítást okozhatnak a tengeri hajózásra alkalmatlan orosz tartályhajók

Súlyos környezetpusztítást idézhet elő Oroszország azzal, hogy a tengeri hajózást szabályozó előírásoknak nem megfelelő olajtankereket használ a Balti-tengeren - figyelmeztetett Tobias Billström svéd külügyminiszter a The Guardian című brit napilapnak adott, csütörtökön megjelent interjúban.