Újabb kvótaeladások – 4,6 Mrd Forint bevétel

A magyar kormány 2,5 millió db, a EU vállalatközi széndioxid kibocsátás-kereskedelmi rendszerének (ETS) 2008-12-es időszakában érvényes egységet (ún. EUÁ-t) adott el a napokban, amiből kb. 4,5 Md Ft karbonforint-bevétel származik. Ebből kb. 1,8 Mrd Ft jut a Zöld Beruházási Rendszer Panel II programjának finanszírozására.

Az European Energy Exchange tájékoztatása szerint  az árverésekre december 10-én és 17-én került sor.  A 10-én eladott 1,25 millió EUA 6,63 EUR/EUA áron kelt el, míg a dec. 17-ei 1,25 millió 6,29 EUR/EUA áron.  Az árváltozások a kibocsátási egységek nemzetközi tőzsdei árának változásával magyarázhatók. A kvótabevételek felhasználásáról a 2012-es költségvetés december 5-én megjelent módosítása  rendelkezik.  Eszerint a 2012-ben realizált bevételek fele a központi költségvetés általános forrásaiba kerül.  A megmaradt összegből levonják a fejlődő országoknak még 2009-ben ígért klímavédelmi fejlesztési segélyek összegét (kb. félmilliárd Ft). A maradék 1,8 Mrd Ft-ból pedig energiahatékonysági programokra fordítják. A törvénymódosítás indoklása szerint  a „A Zöld Beruházási Rendszer Panel II. konstrukciójára 2009-ben 14 milliárd Ft többlet-támogatási igény érkezett be. 2011-ben a Kormány úgy döntött, hogy a szükséges forrásokat elsősorban a széndioxid kvótakereskedelmi bevételekből kell biztosítani. Jelenleg 8,6 Mrd Ft összeg forrás bevonására van még szükség, melynek egy része (mintegy 1,6 Mrd Ft) a költségvetési törvény jelen módosításával biztosítható.”

dr. Bart István, a Magyar Energiahatékonysági Intézet Kft. (MEHI) igazgatója szerint: „Örömteli hír, hogy a Kormány a költségvetési módosítást követően ilyen gyorsan lebonyolította a kvótaeladást és a forrás-teremtést. Reméljük, hogy a források folyósítása is ilyen gyorsan zajlik majd. Egyelőre azonban még nem tudunk semmit arról, hogy a korábban nyertes pályázatok közül hogyan választják ki azokat, amelyek ebből – a befogadott igényeknél jóval szűkösebb – új forrásból részesülnek.  Ez nem egyszerű feladat, hiszen a beadott pályázati anyagok már több mint három évesek, és ennyi idő alatt a technikai lehetőségek és a finanszírozási feltételek is jelentősen változtak. Jelenleg arra várunk, hogy az NFM egyeztetésre hívja az érintett szakmai szervezeteket ebben a kérdésben.” Nincs hír arról sem, hogy mi a Kormány terve a fennmaradó, kb. 13 Mrd Ft értékű 2008-12-es EUA vagyonnal, amelyet legkésőbb 2013 áprilisáig értékesíteni kell.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.