Környezetvédők, globalizációkritikus írók és aktivisták, őslakos és latin-amerikai vezetők gyűltek össze Bolíviában az "emberek klímacsúcsán", amelynek célja "alulról jövő" javaslatok megfogalmazása az év végi mexikói ENSZ-klímatárgyalásokra.

Újabb klímacsúcs, ezúttal Bolíviában

Környezetvédők, globalizációkritikus írók és aktivisták, őslakos és latin-amerikai vezetők gyűltek össze Bolíviában az “emberek klímacsúcsán”, amelynek célja “alulról jövő” javaslatok megfogalmazása az év végi mexikói ENSZ-klímatárgyalásokra.

Az Emberek világkonferenciája a klímaváltozásról és az anyaföld jogairól elnevezésű rendezvényre mintegy 18 ezer embert várnak a világ közel 130 országából, köztük a legszegényebbekből. A csütörtökig tartó eseményről Pablo Solon, Bolívia ENSZ-nagykövete úgy nyilatkozott: “ez az egyetlen módja, hogy a klímatárgyalásokat újra mozgásba hozzuk”.
A szervezők elmondása szerint a konferencián a világ legszegényebbjeinek nyomorúságos helyzetére fognak fókuszálni, szemben a tavaly decemberi koppenhágai klímacsúccsal, ahol nagyrészt figyelmen kívül hagyták ezt a témát.
A résztvevők közt találni Naomi Klein kanadai antiglobalista írót, aktivistát és José Bovét, a Via Campesina nemzetközi parasztmozgalom szóvivőjét, európai parlamenti képviselőt. Meghívást kapott James Cameron, az Avatar című sikerfilm rendezője és James Hansen amerikai tudós is, aki az elsők között figyelmeztette a közvéleményt a klímaváltozás veszélyeire.

A rendezvényen felszólal majd számos baloldali latin-amerikai vezető is, így Rafael Correa ecuadori, Fernando Lugo paraguayi, Daniel Ortega nicaraguai, Hugo Chávez venezuelai és Evo Morales bolíviai elnök. Utóbbi Koppenhágában tett javaslatait is megvitatják majd a konferencián, így többek között a nemzetközi klímaügyi bíróság felállításáról, valamint a nagy súlyú környezetvédelmi kérdésekben tartott globális referendumról szólót.
A bolíviai konferencia egy nappal azután veszi kezdetét, hogy Washingtonban a világ 17 legjelentősebb gazdaságának képviselői zárt ajtók mögötti előkészítő tanácskozásokba kezdtek a decemberi mexikói klímacsúcs közeledtével.

Ajánlott tartalom

A növényi vírusfertőzésekkel szembeni ellenálló képesség új mechanizmusát tárták fel a HUN-REN ATK kutatói

A növényi vírusfertőzésekkel szembeni ellenálló képesség új mechanizmusát tárták fel egy nemzetközi együttműködés keretében a HUN-REN Agrártudományi Kutatóközpont Növényvédelmi Intézetének (HUN-REN ATK NÖVI) kutatói, akik azt vizsgálták, hogy a 'Columbia' dohány fajhibrid hogyan képes hatásosan ellenállni a vírusfertőzéseknek - tájékoztatta az MTI-t a HUN-REN Magyar Kutatási Hálózat hétfőn.