Újabb kísérleti projektekért lobbizik Áder János Brüsszelben

Az Európai Parlament környezetvédelmi bizottsága megszavazta Áder János fideszes EP-képviselő jövő évi költségvetési módosító indítványait, így jó esély van arra, hogy jövőre két új, Magyarország számára kiemelt jelentőségű uniós kísérleti projekt indulhasson, összesen 2,5 millió euró értékben – közölte kedden a magyar néppárti EP-delegáció.

Egyik módosító indítványában Áder János azt javasolta, hogy a működő ivóvízbázisok klímaváltozással szembeni sérülékenységének vizsgálatára az EU 500 ezer eurót különítsen el.
Magyarország ivóvízellátásának 90 százalékát felszín alatti vizek biztosítják, de hasonló adottságú Európa több más állama is. A kísérlet egyik távlati célja az, hogy a közüzemi ivóvízellátás feltételei az egyre gyakoribbá váló szélsőséges időjárási körülmények között is biztosítottak legyenek.
A néppárti politikus emellett a klímaváltozás elleni küzdelem jegyében egy úgynevezett klímaerdő-telepítési és -megfigyelési projekt beindítását is indítványozta, 2 millió euró értékben. A klímaerdők őshonos fafajtákból telepített védelmi erdők, amelyek a szén-dioxid megkötésén túl a klímaváltozás hatásait nemcsak globálisan, hanem helyi szinten is csökkentik.
A projekt járulékos hozadéka az lenne, hogy nagy fizikai munkaigénye miatt jelentős számú alacsonyan képzett munkahelyet teremtene a legelmaradottabb régiókban.
Áder János javaslatairól az EP költségvetési bizottságának véleményt kell nyilvánítania, és annak támogatása esetén az indítványok októberben kerülhetnek az EP plenáris ülése elé.
A fideszes EP-képviselő tavaly sikeresen lobbizott azért, hogy a parlagfű elterjedése elleni küzdelemre 1,5 millió eurót különítsenek el az Európai Unió idei költségvetésében.

Ajánlott tartalom

A környezet jobban reagál az apróbb fejlesztésekre

Apró lépésekkel, tájazonos módon érdemes a tájba illő fejlesztéseket végrehajtani, figyelve arra, hogyan reagál erre a környezet - hangsúlyozta a Szent György-hegyi bornapok megnyitóján a közigazgatási és területfejlesztési miniszter Hegymagas községben kedden.