Újabb két amerikai város tiltotta be a műanyagzacskókat

A Kalifornia állambeli Cupertino és Glendale városok is csatlakoztak ahhoz a közel 60 kaliforniai településhez, akik végleg vagy részben betiltották a műanyagzacskók és táskák forgalmát.

A döntésre azt követően került sor, hogy az Environment California szervezet kampányba kezdett a településeken és a lakosság döntő többségét sikerült meggyőzni a műanyagszatyrok veszélyeiről, írja a greenprofit.hu. Nem csak a városokban jelentenek veszélyt, vagy okoznak vizuális környezetszennyezést, de kockázatot jelent a vadonélő állatokra és a vízi élővilágra, de hatalmas mennyiségű műanyaghulladék halmozódott fel a Csendes-óceánon is. Az Északi-Csendes-óceáni szemétsziget becsült tömege 100 millió tonna, a pillévé málló műanyag pedig a planktonokkal keveredve bekerül az élelmiszerláncba, ennek mértékét 6:1 arányra becsülik. De a nagyobb darabok is veszélyeztetik az élővilágot, hisz sokszor élelemnek nézik a teknősök, albatroszok. A műanyagzacskók csak a csúcsa a műanyagszennyezésnek, hosszabbtávú cél, hogy élelmiszert se lehessen csomagolni ezekbe a toxikus, vegyi anyagokba. A legvégső cél pedig a műanyagok teljes tilalma. Cupertinoban október elsején lép életbe a rendelet, mely kimondja, mindenhol tilos egyszer használatos műanyagszatyrokat forgalomba hozni, üzletmérettől függetlenül. Glendaleben pedig 2014. január elsejével lép életbe a rendelet, de a tilalom csak a nagy üzletláncokra, patikákra és egyes kisboltokra vonatkozik. Most már csak az a kérdés, hogy Magyarországon is lehetőség van e arra, hogy ne egy központi szabályozásra várjanak a települések, hanem önállóan is dönthetnek e arról, hogy egy műanyag-mentes jövőt alakítsanak ki. És ha igen, ki teszi meg az első lépést?

Ajánlott tartalom

Áder János szerint is nagyon fontos az elektronikai hulladékok újrahasznosítása

Az indokolatlan fogyasztás környezeti veszélyeire és a hulladékok újrahasznosításának fontosságára hívta fel a figyelmet Áder János korábbi köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke szerdán Siófokon. Egyúttal bejelentette a használt elemek és mobiltelefonok begyűjtésére indított iskolai versenyt.