Kezdőlap / Rovatok / Energiagazdálkodás / Újabb hullámerőmű épül a török partoknál
Tudj meg többet: Vízenergia

Újabb hullámerőmű épül a török partoknál

A török energiaipari vállalat, az Unmaksan és a norvég energiaipari társaság, a Langlee Wave Power aláírták a 24 MW-os hullámenergia rendszer építéséről szóló szerződést.

A hullámerőművet Törökország partjainál építik, a pontos helyszínt még nem határozták meg.  A projekt első szakasza egy 120 KW-os kísérleti létesítmény, amely 24 MW-os rendszerré fejleszthető fel, 200, a Langlee által tervezett hullám energia-átalakítót tartalmaz.  “Az Unmaksan több,mint 70 különböző hullámenergia tervet elemzett, és úgy gondoljuk, a Langlee rendelkezik a legmegbízhatóbb technológiával és költséghatékony megoldással”. – közölte Serhat Kan, az Unmaksan ügyvezető igazgatója egy sajtóközleményben.

A 169 millió dolláros projekt a partmenti sekély vizek közelében, a már létező elosztási rendszerekhez közel fog felépülni. – nyilatkozta a szervezet. Az Unmaksan az építő és a Langlee birtokolja technológia engedélyezési jogát. A Langlee 14.7 millió dolláros bevételre számít, melyet a projekt engedélyezési díjai tesznek ki. Ez év elején a Világbank 600 millió dollárt hagyott jóvá a török Magánszektor Megújuló Energia és Energiahatékonysági Projekt részére. Ezzel arra buzdítják a vállalkozókat, tanácsadókat, és projektszponzorokat, hogy vegyenek részt a megújuló energiaforrásokkal kapcsolatos projektekben, beleértve a vízenergiát is.

Ajánlott tartalom

Káros városi legenda: bedunsztolt falak

Az építkezéssel és felújítással kapcsolatos egyik legkárosabb városi legenda szerint a falaknak lélegezniük kell ahhoz, hogy a lakásban egészséges belső klíma alakuljon ki, és ha nem megfelelő anyaggal történik a hőszigetelés, a lakótér „befullad”, „dunsztolódik”.