Újabb EU-s javaslat az autók kibocsátásának tesztelésére

Az Európai Bizottság megismételt javaslatot nyújtott be, hogy a valós vezetési feltételek melletti kibocsátásokra (RDE) vonatkozó vizsgálatok bizonyos elemei beépüljenek az Európai Parlament és az Európai Unió Tanácsa jogszabályaiba – közölte az uniós bizottság pénteken.

2018 decemberében az Európai Unió Bírósága megsemmisítette a valós vezetési feltételek melletti kibocsátások vizsgálatára vonatkozó, 2017 szeptemberében bevezetett uniós jogszabályok egyes rendelkezéseit. A bíróság megítélése szerint ugyanis az úgynevezett megfelelési tényezőket nem az uniós bizottságot végrehajtási hatáskörrel felruházó, úgynevezett komitológiai eljárással, hanem rendes jogalkotási eljárás keretében kellett volna elfogadni. A megsemmisítés részleges volt, az RDE-szabályozási csomag úgynevezett megfelelési tényezőkről rendelkező paragrafusait érintette. A szabályozás szerint a gyártóknak az újonnan gyártott gépjárművek esetében 2019 szeptemberéig kellett volna a laboratóriumi teszteredmények és a normál használat során mért járműteljesítmény közötti eltéréseket legfeljebb 2,1-es (110 százalékos) megfelelése csökkenteniük. A bizottság azt szeretné, hogy az új modellek esetében 2020 januárjáig (az összes új gyártású gépjármű esetén 2021 januárjáig) a mérési eredmények eltéréseit legfeljebb 1,5-ös (50 százalékos) megfelelési tényezőre kelljen csökkenteni, figyelembe véve a hibahatárokat is. A tájékoztatás szerint az uniós bírósági megsemmisítés ugyanakkor érvényben hagyta magát az RDE-vizsgálati eljárást, amelyet a típusjóváhagyás kötelező feltételeként továbbra is el kell végezni. Ezzel kapcsolatban elmondták, a 2017 szeptembere óta forgalomban lévő új típusú, laboratóriumban és valós közúti feltételek mellett egyaránt vizsgált dízelüzemű járművek kibocsátása jóval alacsonyabb a régebbi típusúakénál.

Ajánlott tartalom

A gazdák személyesen mondhatják el véleményüket az Európai Bizottságnak

Az Agrárminisztérium (AM) minden lehetséges eszközzel küzd Brüsszelben a Közös Agrárpolitika uniós szabályainak egyszerűsítéséért. Most a gazdálkodókon a sor, hogy közvetlenül jelezzék egy uniós online felmérés keretében Brüsszel felé, hogy a támogatásokhoz kapcsolódó mely eljárások és szabályok kapcsán ütköznek nehézségekbe, mely terheket érzik a legsúlyosabbnak - közölte a tárca pénteken az MTI-vel.